Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

De Kort & Krachtig interviews zijn eigendom van www.ezzulia.nl en een aantal worden - met toestemming en onder bronvermelding - ook geplaatst in de dinsdag editie van het dagblad SP!TS  en op de website van www.ako.nl

spits

ako

Interviews 

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


Kort & Krachtig: Sarah Ash

 

Sarah Ash, geboren in Bath, studeerde muziek in Cambridge. Ze schreef verschillende musicals voordat ze zich op het schrijven van fictie stortte. Ze werd onder meer genomineerd voor de Guardian Children’s Fiction Award. De trilogie De tranen van Artamon wordt beschouwd als haar grote doorbraak in de fantasy.

Fantasy auteur dankzij Tolkien

 

1. Wat zijn de ingrediënten voor een goed boek binnen jouw genre?
Innemende, sympathieke karakters in combinatie met een intrigerende nieuwe draai aan de traditionele elementen van fantasy.

2. Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?
Ik ben lerares en werk parttime in de bibliotheek van een lagere school. Zodoende blijf ik in contact met jonge lezers en kom ik ook nog eens uit mijn huis.

3. Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?
Ik recenseer manga en anime dus ik lees op zijn minst een dozijn mangastrips per maand. Ik lees ongeveer vier of vijf boeken per jaar maar lees veel non fiction i.v.m. research.

4. Wie is jouw favoriete auteur? En welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben? En waarom?
Ik heb heel veel favoriete schrijvers dus is het moeilijk er eentje uit te pikken. Waarschijnlijk is het Mary Renault en haar magisch verhalen over de oude werelden die ik jaren geleden voor het eerst las. The Last of the Wine vind ik haar beste. Ik zou graag haar beheerste maar toch welsprekende manier van schrijven bezitten.

5. Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?
Het leukste vind ik het ontvangen van email van vroegere studenten, meestal beginnen ze met “U zult zich mij wel niet herinneren maar ik heb net een boek van U gelezen en…..” Ik vind het geweldig dat ze de moeite nemen om met mij in contact te komen en het is erg leuk om te horen wat er van hen geworden is.

6. Wilde je altijd al auteur worden? En wanneer en waarom nam je die beslissing?
Ik was een jaar of acht, negen toen ik begon met het tekenen van strips. Tegen de tijd dat ik twaalf was verdwenen de plaatjes en bleef de tekst over. Ik had net In de Ban van de Ring van Tolkien gelezen en wilde meer fantasy lezen maar er was niet zo gek veel in de jaren zestig. Er zat niets anders op dan zelf te gaan schrijven.

7. Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?
Alle kritiek raakt me! Ik ben erg gevoelig, dat geef ik toe. Ik weet niet meer welke schrijver zei dat men geneigd is de goede kritieken te vergeten en alleen de pijnlijke te onthouden maar dat is absoluut waar.

8. Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal. En waarom?
Ik kan niet zonder een van de twee. Ik vermoed dat zonder het grillige gedrag van de karakters - risico’s nemen, verliefd worden etc. - niet veel van de plot terecht zou komen.

9. Is één van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?
Het is nooit de bedoeling geweest maar ik put natuurlijk wel uit eigen ervaring, vooral als ik over musici schrijf. En het was pijnlijk handig om een karakter met migraine te beschrijven. Het is heel moeilijk om een favoriete personage te kiezen hoewel ik vaak het meeste plezier beleef aan het beschrijven van diegene die zich misdragen zoals Oskar of Lilias Arbelian. Als ik toch moet kiezen dan kies ik Kiukiu, de bediende die ontdekt dat ze ook een Spirit Singer is.

10. Waar lig jij 's nachts wakker van?
Verliefde vossen op jacht in onze tuin, één van de afschuwelijkste, engste geluiden die je kunt horen ‘s nachts.


Nederlandse bibliografie Sarah Ash:
Tranen van Artamon serie
2006: Heer van Sneeuw & Schaduw
2006: De Yzeren Toren
2007: De Slangenpoort

Niet vertaalde boeken van Sarah Ash:
1995: Moths to a Flame
1996: Songspinners
1998: The Lost Child

De Slangenpoort: Gavril Nagarian begeeft zich op een cruciale missie: het vinden van vijf kostbare robijnen die samen de Tranen van Artamon vormen. De bezitter van de robijnen is de rechtmatige heerser over de Vijf Prinsdommen. Nog immer bezeten door de draakdemon die zijn ziel langzaam overneemt, begint Gavril aan zijn queeste die beslist over het lot van zijn koninkrijk – en dat van hemzelf…

Met De tranen van Artamon bewijst Sarah Ash dat ze tot de absolute top van het fantasygenre behoort. Deze trilogie biedt het beste op het gebied van de epische fantasy: een originele, rijk gedetailleerde en indringende saga vol actie en avontuur, magie en complexe personages.

Website van Sarah Ash: http://www.sarah-ash.com/
Website uitgever Mynx: http://www.mynx.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boeken van Sarah Ash zijn verkrijgbaar in alle boekhandels en online onder andere bij www.ako.nl

© Foto: Beschikbaar gesteld door Sarah Ash (gebruikt met toestemming)

 

Wil je reageren op dit interview?
Dat kan op het forum van Ezzulia, waar apart topic is aangemaakt voor reacties op dit interview. Of voor een discussie over de boeken van Sarah Ash.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 

[12 oktober 2007]

 

Terug naar boven

Back to top