Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

De Kort & Krachtig interviews zijn eigendom van www.ezzulia.nl en een aantal worden - met toestemming en onder bronvermelding - ook geplaatst in de dinsdag editie van het dagblad SP!TS  en op de website van www.ako.nl

spits

ako

Interviews 

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


Kort & Krachtig: Marten van der Veen

 

Marten van der Veen (1973) studeerde psychologie en reisde drie jaar lang als steward de wereld rond. Hij bezocht de mooiste plekken op aarde: van Canada tot IndonesiŽ, van Zuid-Afrika tot BraziliŽ. Zijn reisverhalen heeft hij opgetekend in Dagboek van een steward. Na de positieve ontvangst hiervan is hij zich verder gaan toeleggen op het schrijven. Dagvals Tijding is zijn fictiedebuut.

 

 

 

 

 

 

Een hekel aan mensen die zich te serieus nemen

 

1. Wat zijn de ingrediŽnten voor een goed boek binnen jouw genre?
De basis van een goed boek: het creŽren van geloofwaardige personages binnen een interessante ontwikkeling van een verhaallijn of plot. Het maakt dan verder niet uit in welke genre het boek verschijnt.

2. Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?
Schrijven is op dit moment mijn voornaamste bron van inkomsten.

3. Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?
Ongeveer 30 boeken per jaar, maar het varieert. In januari vorig jaar ben ik met het schrijven van Dagvals Tijding begonnen. Ik heb mezelf toen toegesproken. ‘Nu is het even voorbij met lezen, aan de slag.’ Het laatste boek dat ik heb gelezen, was Norwegian Wood van Haruki Murakami. Een schitterend en gevoelig boek over een Japanse jongen. Hij belooft op Naoko te wachten en voor haar te zorgen, maar zij is te gevoelig voor de echte wereld.

4. Wie is jouw favoriete auteur? En welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben? En waarom?
Lastige vraag. Zoveel schrijvers om uit te kiezen. Wie ik goed vind, is soms al afhankelijk van hoe ik me voel. Hoe moet ik dan de beste kiezen? Louis-Ferdinand Cťline maakte een verpletterende indruk. Mario Vargas Llosa sleurde me mee naar Canudos in de binnenlanden van BraziliŽ. Het cynisme van W.F. Hermans. Recent, Wolkenatlas van David Mitchell, briljant. A.F.Th. van der Heijden, Het Schervengericht, het meeslepende ritme, de unieke toon, de grootsheid van zijn plannen. Prachtig.

5. Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?
Opmerkelijk dat zoveel mensen de moeite nemen me persoonlijk te mailen om me te vertellen wat ze van mijn boek vinden.

6. Wilde je altijd al auteur worden? En wanneer en waarom nam je die beslissing?
Nee. Nu ik schrijver ben, zie ik met terugwerkende kracht dat er aanwijzingen waren. Onafgebroken heb ik vanaf mijn jeugd gelezen, niets weerhield mij daarvan. Altijd had ik een ‘parallelle wereld’ paraat. Ook schreef ik tijdens meerdere periodes dagboeken. Om mijn gevoelsleven te ordenen of om bepaalde gebeurtenissen te verwerken. Ik heb niet besloten om schrijver te worden. Ik wilde een tweede boek schrijven, een roman, dat is gelukt. Nu ben ik schrijver.

7. Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?
Bij mijn eerste boek wist ik zelf vrij goed wat voor boek het was. Kritieken van recensenten deerden me niet. Een goede was meegenomen, bij een slechte kon ik er wel om grinniken. Wat de lezers me vertelden deed me meestal goed. Nu, vlak voor mijn tweede boek verschijnt, merk ik meer spanning. Ik ben benieuwd wat de recensenten ervan vinden. Van het verhaal, maar ook van mijn schrijfstijl. Daarnaast hoop ik opnieuw dat de lezers het een goed boek vinden en zullen genieten.

8. Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal. En waarom?
De karakters vind ik belangrijker. Duizenden bladzijden kan ik lezen zonder dat er iets noemenswaardigs gebeurt, als de karakters maar kloppen en ik begrijp waarom ze iets doen of begrijp waarom ik ze niet begrijp.

9. Is ťťn van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?
Berend Dagval, Anton Selderik, Wilber Bol, Koevoet, Stefanie Sibbel en Elena Meranta zijn fictieve personages in Dagvals Tijding. Toch is het nagenoeg onmogelijk gebleken om geheel ‘autobiografisch vrij’ te schijven. Er zijn altijd kleine stukjes van mezelf en mijn eigen emotionele leven die ik terugzie in mijn hoofdpersonen. Berend Dagval, mijn hoofdpersoon, moet vechten tegen meerdere tegenstanders die hem tegenwerken. Je inzetten voor de waarheid en het bestrijden van onrecht, dat spreekt me aan.

10. Waar maak jij je op dit moment druk over?
Als mensen zichzelf veel te serieus nemen en niet meer in staat lijken te relativeren of niet meer om zichzelf kunnen lachen.


Bibliografie Marten van der Veen:
2005: Dagboek van een Steward
2007: Dagvals Tijding

Dagvals Tijding: Berend Dagval wordt als jonge briljante meteoroloog binnengehaald bij het Koninklijk Weerinstituut. Dwars tegen het heersende gedachtegoed van zijn collega-wetenschappers in werkt hij door aan het klimatologisch onderzoek van zijn overleden professor en vriend. Al snel doet hij schokkende ontdekkingen: zijn weermodellen voorspellen grimmige stormen en een aanzwellende Noordzee.

Wanneer Berend zijn bevindingen openbaar maakt beginnen de problemen. Collega’s beschimpen hem en de op subsidie beluste instituutsdirecteur vindt Berend een last voor het bedrijf. De corrupte politicus Wilber Bol heeft ondertussen zijn eigen redenen om Dagval – zonodig met geweld – te stoppen. Berend laat zich echter niet afleiden en vecht stug door voor zijn gelijk, daarin gesteund door Elena, een Spaanse meteorologe.

Kunnen ze samen tijdig het tij keren?

Website Marten van der Veen: http://www.dagboekvaneensteward.nl/
Website uitgever: http://www.foreignmediagroup.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boeken van Marten van der Veen zijn verkrijgbaar in alle boekhandels en online onder andere bij www.ako.nl

© Foto: Beschikbaar gesteld door Marten van der Veen (gebruikt met toestemming)

 

Wil je reageren op dit interview?
Dat kan op het forum van Ezzulia, waar apart topic is aangemaakt voor reacties op dit interview. Of voor een discussie over de boeken van Marten van der Veen.

Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 

[28 september 2007]

 

Terug naar boven

Back to top