Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

De Kort & Krachtig interviews zijn eigendom van www.ezzulia.nl en een aantal worden - met toestemming en onder bronvermelding - ook geplaatst in de dinsdag editie van het dagblad SP!TS  en op de website van www.ako.nl

spits

ako

Interviews 

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


Kort & Krachtig: Youp van 't Hek

 

Youp van 't Hek werd geboren op 28 februari 1954 in Naarden. In 1973 verandert hij zijn naam van "Joep" in "Youp", nadat een vriendin de letter P toevoegde aan de woorden op een T-shirt, "We help you". Sindsdien schrijft hij zijn naam nooit meer anders. In dat najaar richtte hij Cabaret NAR op, samen met Debby Petter (toen nog vriendin, nu zijn vrouw) en Hans van Gelder. De doorbraak kwam in 1983 met Man vermist, het achtste en laatste NAR-programma, maar eigenlijk al een verkapte solovoorstelling. Daarna ging het snel met Van 't Heks carrière; met name zijn conference Hond op het IJs (1988) en zijn Oudejaarsconference 1989 zorgden voor een doorbraak. Naast cabaretier is Youp van 't Hek columnist voor onder andere NRC Handelsblad. Veel van zijn teksten zijn ook in boekvorm uitgegeven.

"De journalist van deze vragenlijst was te lui om de vragen aan de geïnterviewde aan te passen"
 

1. Wat zijn de ingrediënten voor een goed boek binnen jouw genre?
Er moet gelachen worden en het moet je op andere gedachten brengen…..

2. Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?
Ik treed ook nog op.

3. Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?
Stuk of veertig. Laatste boek was Tirza (van Grunberg, red.) en vond ik vooral bijzonder door het rauwe en tedere einde.

4. Wie is jouw favoriete auteur? En welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben? En waarom?
Heb ik niet. En welk boek zou ik zelf graag geschreven willen hebben? Te veel om op te noemen. En waarom? Daarom!

5. Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?
Dat een man mij aansprak omdat hij al mijn boeken had gelezen, mij de beste vond, absoluut briljant, mij hier een kwartier mee lastigviel in een winkel waar ik moest wachten en afscheid van mij nam met de woorden: “Dag meneer Büch!”

6. Wilde je altijd al auteur worden? Wanneer en waarom nam je die beslissing?
Nee, ik wilde het niet worden. Ik was het. Op mijn zesde begon mijn hoofd te verzinnen en mijn hand schreef het op. Moest hij doen van mijn hoofd.

7. Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?
Mijn boeken worden nooit of te nimmer gerecenseerd. Maar natuurlijk hecht ik meer aan de lezers…

8. Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal. En waarom?
Allebei belangrijk. Maar meestal schrijft de schrijver die slecht karakters beschrijft ook knullige plots.

9. Is één van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?
Ik schrijf geen boeken, maar columns en theaterstukken. Ik mag graag fictie en werkelijkheid mengen.

10. Waar maak jij je op dit moment druk over?
Dat de journalist die deze vragenlijst gemaakt heeft te lui is geweest om de vragen aan de geïnterviewde aan te passen en dat ik weer zo’n sukkel ben die alles toch weer braaf gaat zitten antwoorden.


Bibliografie Youp van 't Hek:
1985: Man vermist/ Gebroken glas
1986: Verlopen en Verlaten
1988 Tunnel zonder vluchtstrook
1989: Niks spel, knikkers
1990: Hond op het ijs
1990 Sportgek
1990: Het hemd van de leeuw
1991: Rijke Meiden
1992: Alles of nooit
1992: Floppie, Yourie en ander helden
1993: Eerst de man, dan de bal
1994: Amah Hoela
1994: Eergens in de verte
1995: Spelen met je leven
1995: Ik schreeuwlelijk
1995: Makkelijk praten
1995: En het bleef nog lang onrustig in mijn hoofd
1997: Liegangst
1997: Majesteit
1997: Selectie
1998: Fax
1998: Scherven
1999: Zaterdag
1999: Terugblik
2000: De waker, de slaper & de dromer / Mond vol tanden
2000: Het zal me jeuken
2001: Iedereen is in de war
2001: 166 x Youp
2002: Het platte land
2003: Liedjes van A tot Z
2003: Liegangst
2004: Komen en gaan
2004: Hartjeuk & zieleczeem
2004: De wonderlijke broertjes Pim en Pietje
2005: Het leven is wél leuk
2006: Oelikoeli en andere goden
2007: Is Youp leuk?

Is Youp leuk?: Is Youp leuk? Tsja, het is niet zeker of de directie van het Ahold-concern zich op de dijen slaat om Van ’t Hek, of dat Rita Verdonk iedere zaterdag naar de brievenbus rent om eerst Youps column te lezen. Ook is het twijfelachtig of de doktoren van botox-klinieken ooit een bundel met columns van Youp bij een behandeling cadeau zullen doen, of dat een beurszakkenvuller zijn portemonnee zal trekken om een voorstelling van de cabaretier bij te wonen. Want zonder aanzien des persoons bestrijdt Youp de mensen die misbruik maken van geld, macht of uiterlijk vertoon, en dat doet hij op de meest vernietigende manier: met humor! En deels hangt het dus niet van Youp, maar van de lezer af, of hij de vraag Is Youp leuk? met ja of nee zal beantwoorden. Is Youp leuk? is een verzameling van de beste columns vanaf 2001 tot heden. Het is een spiegel. Telkens zie je jezelf terug. Of het een lachspiegel is? Hangt ervan af hoe hard je om jezelf kunt lachen.

Website Youp van 't Hek: http://www.youp.nl/
Website uitgever: http://www.thomasrap.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boeken van Youp van 't Hek zijn verkrijgbaar in alle boekhandels en online onder andere bij www.ako.nl

© Foto: Bob Bronshoff (gebruikt met toestemming)
 
Wil je reageren op dit interview?
Dat kan op het forum van Ezzulia, waar apart topic is aangemaakt voor reacties op dit interview. Of voor een discussie over de boeken van Youp van 't Hek.
Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 

[24 augustus 2007]

 

Terug naar boven

Back to top