Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

De Kort & Krachtig interviews zijn eigendom van www.ezzulia.nl en een aantal worden - met toestemming en onder bronvermelding - ook geplaatst in de dinsdag editie van het dagblad SP!TS  en op de website van www.ako.nl

spits

ako

Interviews 

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


Kort & Krachtig: Brian Freeman

 

 

 

 

Brian Freeman werd geboren in Chicago, groeide op in San Mateo, California, en verhuisde vervolgens naar Minnesota. In 1984 studeerde hij magna cum laude af aan Carleton College en kreeg hij een baan als hoofd van de marketing en public relations afdeling van een groot internationaal advocatenbureau. Freeman bouwde al snel een reputatie op als een van de beste en meest gerespecteerde communicatie experts van Minnesota. Op 41-jarige leeftijd besloot Brian Freeman zijn droom te gaan verwezenlijken en zich volledig toe te leggen op het schrijven van thrillers. Zijn debuut Verdorven (2005) werd meteen genomineerd voor de belangrijkste awards. Eerder dit jaar verscheen met Stripper zijn tweede boek. Beide zijn inmiddels in zestien talen uitgebracht en verschenen in meer dan 45 landen.

Doe mee aan de prijsvraag en maak kans op een gratis exemplaar van Stripper, de tweede Jonathan Stride thriller van Brian Freeman.

Geïnspireerd door lerares op de middelbare school
 

1. Wat zijn de ingrediënten voor een goed boek binnen jouw genre?
Voor mij is de eerste prioriteit snelheid. Vanaf de eerste zin moet je de lezer meesleuren in het verhaal. Een lezer bedankte me eens omdat mijn boeken gelijk beginnen op pagina 1 en niet pas later spannend worden. Dat complimentje heb ik nog steeds in mijn achterhoofd als ik schrijf. Ik probeer mijn lezers middels een adembenemende schrijfstijl en een intelligente plot aan de pagina’s te kluisteren. Als lezers in mijn boek beginnen en ongemerkt tot midden in de nacht lezen, dan heb ik mijn werk goed gedaan.
Naast snelheid heeft een goede thriller hoofdpersonen nodig met emotionele diepgang en rare kronkels zodat de lezer tot het einde toe niet weet waar hij of zij aan toe is. Als je al die elementen samenvoegt, dan heb je een fantastisch spannend verhaal.

2. Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?
Ik schrijf fulltime.

3. Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?
Voordat ik zelf schrijver werd, verslond ik de ene na de andere thriller. Nu heb ik veel minder tijd om te lezen. Het is voor mij bijna onmogelijk om mezelf te focussen op mijn eigen verhaal en tegelijkertijd het werk van anderen te lezen. Ik ben dan veel te druk met analyseren van het boek dat ik lees en dat haalt me uit mijn concentratie. Het laatste boek dat ik las, was De terugkeer van de dansleraar van Henning Mankell. De settings die je raken en de morele diepte in zijn boeken spreken me erg aan. Ik probeer deze elementen ook in mijn eigen boeken te leggen.

4. Wie is jouw favoriete auteur? En welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben? En waarom?
Ik ben een groot fan van collega-auteurs als Michael Connelly en Peter Robinson. Connelly’s Bloedbeeld en Robinsons Verdronken Verleden behoren tot de beste thrillers die ik ooit heb gelezen. Als ik terugdenk aan alle boeken die ik in mijn leven heb gelezen, dan springt Trinity van Leon Uris er toch wel uit. Het gaat over de problemen in Ierland. Het was heel ontroerend en is nog steeds actueel.

5. Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?
Ik krijg hele leuke e-mails van lezers uit de hele wereld. Eén van die mails heeft me diep geraakt. Het bericht kwam van een lezer die me vroeg of mijn vrouw en ik ooit een kind hadden verloren. In mijn boek Stripper interviewt mijn detective namelijk ouders wiens zoon omkwam bij een ogenschijnlijk ongeluk. De lezer vond dat ik de emoties van de ouders in een dergelijk situatie zo goed had beschreven, dat hij dacht dat ik uit eigen ervaring putte. Gelukkig heb ik een dergelijk drama niet meegemaakt. Blijkbaar had ik me goed ingeleefd in de emoties van de karakters. Er is geen groter compliment voor een schrijver dan dat zijn hoofdpersonen écht tot leven komen in de ogen van de lezers. Helemaal als het zo’n moeilijke en pijnlijke situatie betreft.

6. Wilde je altijd al auteur worden? Wanneer en waarom nam je die beslissing?
Ja, dat was altijd mijn ultieme droom. Een lerares op de middelbare school ontdekte mijn liefde en talent voor het schrijven en heeft zo’n beetje het hele lesprogramma losgelaten om mij individueel te begeleiden. Ik mocht van haar tijdens de les in een hoekje gaan zitten schrijven. In die zomer schreef ik mijn eerste volwaardige thriller. Jaren later, toen mijn eerste boek Verdorven verschenen was, is het me gelukt om haar op te sporen en haar te bedanken voor het vertrouwen en de coaching die ze me had gegeven. Het was een gedenkwaardig moment dat ik de vrouw kon bedanken die me zo geïnspireerd had.

7. Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?
Ik schrijf voor mijn lezers. Ik lees al mijn hele leven spannende boeken en probeer verhalen te schrijven die ik zelf ook graag zou lezen. Ik neem zowel de positieve als de negatieve kritiek die mijn lezers me geven serieus. Gelukkig zijn de meeste lezers tot nu toe erg enthousiast over mijn werk.

8. Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal. En waarom?
Dat is alsof je vraagt ‘Wat is belangrijker, je armen of je benen?’ Je kunt geen van beide opofferen, je hebt ze allebei even hard nodig.

9. Is één van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?
Ik weet niet of ik dit wel moet verklappen, maar er zit een beetje van mij in alle karakters. Zelfs in de verdorven exemplaren… Ik hou niet van helden die uitgesproken goed of fout zijn. Ik wil dat mijn hoofdpersonen multidimensionaal zijn zodat mijn lezers zich met ze kunnen identificeren. Op die manier kunnen ze ook de morele dilemma’s waar de karakters tegenaan lopen beter begrijpen. Mijn favoriete hoofdpersoon is waarschijnlijk Rachel uit mijn eerste boek Verdorven. Ze is het slachtoffer in het verhaal, maar veel lezers vonden haar het meest kwade karakter in het boek. Rachel heeft een onweerstaanbare levenskracht die ik te gek vind.

10. Waar maak jij je op dit moment druk over?
Ik wil dat mijn lezers na elk nieuw boek zeggen: “Dit is de beste tot nu toe.” Het maakt dus niet uit hoeveel boeken ik schrijf. Bij elk boek zal het zweet me weer uitbreken en heb ik slapeloze nachten.
 


Bibliografie Brian Freeman:
2005: Verdorven
2007: Stripper

Stripper: Seks en geld, glamour en prostitutie. Welkom in Las Vegas! Het is altijd heet op de Strip in Las Vegas - en nu wordt het zelfs nog heter. De stad van de neonreclames wordt opgeschrikt door twee moorden - een beroemdheid is vermoord tijdens een uitspatting met een prostituee, en een jongen is gedood tijdens een nietsontziende overval. Twee moorden zonder motief. De rechercheurs Jonathan Stride en Serena Dial staan onder druk om deze misdaden buiten de kranten te houden. Maar dit is Las Vegas, waar niets lang geheim blijft. Stride en Serena volgen een spoor van seks en wraak dat leidt naar een seriemoordenaar. Als ze de waarheid niet op tijd aan het licht kunnen brengen, zou die wel eens voor altijd begraven kunnen worden in de puinhopen van het oogverblindende, perverse verleden van Sin City...

Website Brian Freeman: http://www.bfreemanbooks.com/
Website uitgeverij House of Books: http://www.thehouseofbooks.com/

Kijk hier voor een video boodschap van Brian Freeman aan de bezoekers van de Ezzulia website en het Ezzulia forum.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boeken van Brian Freeman zijn verkrijgbaar in alle boekhandels en online onder andere bij www.ako.nl

© Foto beschikbaar gesteld door Brian Freeman (gebruikt met toestemming)
 
Wil je reageren op dit interview?
Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor reacties op dit interview. Of voor een discussie over de boeken van Brian Freeman. Kijk hiervoor op ons boekenforum. In dit topic is het ook mogelijk om vragen rechtstreeks aan de auteur zelf te stellen.

 

[23 juli 2007]

 

Terug naar boven

Back to top