Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

De Kort & Krachtig interviews zijn eigendom van www.ezzulia.nl en een aantal worden - met toestemming en onder bronvermelding - ook geplaatst in de dinsdag editie van het dagblad SP!TS  en op de website van www.ako.nl

spits

ako

Interviews 

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


Kort & Krachtig: Elsebeth Egholm

De Deense auteur Elsebeth Egholm (1960) schreef een aantal romans, voordat ze de overstap maakte naar de thrillers. De hoofdpersoon in haar boeken is inmiddels de journaliste en privé detective Dicte Svendsen. Onlangs werd met Naaste familie voor het eerst een boek van Egholm in het Nederlands vertaald. Haar werk is ook reeds verschenen in Duitsland, Noorwegen en Zweden.

"Het is mooi om mensen opnieuw aan het lezen te krijgen"
 

1. Wat zijn de ingrediënten voor een goed boek binnen jouw genre?
Ik schrijf misdaadboeken, dus er moet iemand vermoord worden. Daarnaast speel ik graag in op de actualiteit, en een van de belangrijkste personages moet persoonlijk verwikkeld raken in de plot.

2. Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?
Vroeger was ik journaliste. Ik schreef voor een dagblad en vrouwenmagazines. Nu leef ik al zes jaar alleen van mijn boeken. Daarnaast schrijf ik nog enkele columns.

3. Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?
Daar kan ik geen getal op kleven. We hebben in ons dorp wel een leesclub. Daar nemen vijftig vrouwen aan deel. Om de zes weken lezen we een boek. Dat is leuk, want dan lees je eens iets wat je anders niet zou lezen. Ik volg ook mijn Scandinavische collega's: Fossum, Mankell, Holt, Marklund, Larsson. Ik wil vermijden dat we over dezelfde onderwerpen schrijven.
Op dit moment lees ik The interpretation of murder van Jed Rubenfeld. Het is een goed boek, een thriller over Sigmund Freud die betrokken raakt bij een moordonderzoek.

4. Wie is jouw favoriete auteur? En welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben? En waarom?
Ik heb veel favoriete auteurs, maar er is niemand die erboven uitsteekt. De ene is beter in plots, de andere in karakters. Een boek dat ik heel goed vond, is The murder room van PD James. Vooral de sfeerschepping spreekt me aan. En hoe ze een misdaadboek schrijft waarin pas na 100 pagina's een dode valt.

5. Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?
Mensen die al jaren geen boek meer aanraakten, opnieuw aan het lezen krijgen. Iemand las in twee weken al mijn boeken. Dat is het allermooiste dat een schrijver kan meemaken.

6. Wilde je altijd al auteur worden? Wanneer en waarom nam je die beslissing?
Ik denk het wel. Ik hield altijd al van boeken lezen en verhalen vertellen. Mijn eerste boek schreef ik halverwege de jaren negentig toen een uitgever me dat vroeg. Ik heb meteen toegezegd, maar wel nog naar een onderwerp gevraagd. Toen bleek dat er nog niets geschreven was over de jaren tachtig. Uiteindelijk werd het een roman over drie vrouwen die rouwen over de dood van een vierde.

7. Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?
Ik hoor zelden kritiek van mijn lezers. Soms wijzen ze me wel eens op een vergissing, en dan tracht ik die recht te zetten. Maar de reacties op mijn laatste boek waren over het algemeen zeer goed.
Het ergste is de onterechte kritiek. Of als je voelt dat je boek niet serieus wordt genomen. Sommige recensenten willen je ook in een hokje stoppen samen met andere schrijvers. Als je dan eens iets anders doet, kunnen ze daar niet mee om.

8. Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal. En waarom?
Beide zijn belangrijk. Zoals ik al zei, moet er voor mij ook een rechtstreekse link zijn tussen beide. Sommige auteurs schrijven boeken waarin de speurder helemaal los staat van de plot van het verhaal. Daar hou ik niet van. Het hoofdpersonage moet persoonlijk betrokken zijn.

9. Is één van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?
Dicte Svendsen is mijn belangrijkste personage, maar behalve mijn omgeving – mijn huis, mijn hond – en mijn journalistieke achtergrond heeft ze niets van mij in zich. Toch niet dat ik weet.
Verder hou ik wel van de politieman Wagner. Dicte en hij zijn niet samen, en ze werken ook niet samen, maar ze hebben dezelfde intensiteit over zich. Lezers vragen me wel eens wanneer Dicte Bo, haar huidige partner, gaat dumpen voor Wagner. Ik weet het niet, maar ik wil wel die wisselwerking tussen Dicte en Wagner blijven behouden.

10. Waar maak jij je op dit moment druk over?
Nergens over. Alleen de avond voor mijn nieuwe boek verschijnt, lig ik wel eens wakker.


Bibliografie Elsebeth Egholm:
2006: Naaste familie

Niet vertaald:
1999: De frie kvinders klub
2000: Mig og min o
2000: Scirocco
2002: Skjulte fejl og mangler
2003: Opium
2004: Selvrisiko
2005: Personskade

Naaste familie: Dicte Svendsen ontvangt per post een film, anoniem verzonden en aan haar geadresseerd. Vanaf het moment dat de beelden op het scherm verschijnen, is haar wereld niet meer dezelfde, want de film laat een beestachtige onthoofding zien. Heeft de moslimterreur zijn intrede in het land gedaan? Rechercheur John Wagner krijgt de taak de macabere moordzaak op te helderen, in een Denemarken waar de terreurangst en de integratieproblemen het debat naar nieuwe hoogte doen stijgen. Dicte wordt met juist datgene geconfronteerd waar ze liever geen standpunt over inneemt. Tegelijkertijd vecht haar dochter Rose haar eigen verborgen strijd met haar ex-vriendje Aziz.

Website van Elsebeth Egholm: kijk hier
Website uitgever: http://www.uitgeverijprometheus.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nieuwe boek van  Elsebeth Egholm is verkrijgbaar in alle boekhandels en online onder andere bij www.ako.nl

© Foto: Kamila Brynum  (gebruikt met toestemming)
 
 

Wil je reageren op dit interview?
Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor reacties op dit interview. Of voor een discussie over de boeken van Elsebeth Egholm. Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 

[13 juli 2007]

 

 

Terug naar boven

Back to top