Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

De Kort & Krachtig interviews zijn eigendom van www.ezzulia.nl en een aantal worden - met toestemming en onder bronvermelding - ook geplaatst in de dinsdag editie van het dagblad SP!TS  en op de website van www.ako.nl

spits

ako

Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


Kort & Krachtig: Gé Bosschee

 

 

Gé Bosschee is jurist. Hij was jarenlang werkzaam in de financiële sector en als columnist. Eerder publiceerde hij twee financiële thrillers, die beide lovend werden besproken in de pers. Onlangs verscheen bij uitgeverij Karakter zijn derde boek, De Kennedy Code.

Doe mee aan de prijsvraag en maak kans op een gratis exemplaar van De Kennedy Code van Gé Bosschee.
 

"De geschiedenis lijkt zich te blijven herhalen"
 

1. Wat zijn de ingrediënten voor een goed boek binnen jouw genre?
De belangrijkste ingrediënten voor een spannend boek zijn wat mij betreft de plot en de wisselwerking tussen de karakters. Ook de sfeertekening vind ik van groot belang. Mijn boeken spelen zich zonder uitzondering af in het buitenland. De plaats van handeling van De Kennedy Code is bijvoorbeeld Washington DC en dan vind ik het belangrijk om die stad ook vanuit een andere hoek te beschrijven dan gewoonlijk. Zo vormt het stratenplan van Washington ten noorden van het Witte Huis bijvoorbeeld een pentagram, een vijfpuntige ster. Wat is de reden daarvan? Dat soort dingen.
Maar zoals gezegd staat of valt een spannend boek naar mijn smaak met de uitwerking van de plot. Als die goed in elkaar steekt, is de basis voor een goed verhaal gelegd.

2. Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?
Op dit moment is schrijven mijn hoofdberoep.

3. Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?
Ongeveer zo’n 15 à 20. Maar dat hangt vooral af van het feit of je zelf bezig bent met het schrijven van een boek. Als je schrijft kun je maar beter niet gaan lezen, is mijn ervaring. Leg zo’n boek dan maar eens opzij!
Het laatste boek dat ik gelezen heb is Equinox van Michael White. Mooi verhaal, sterke plot. Speelt zich af in Oxford, mijn favoriete stad.

4. Wie is jouw favoriete auteur? En welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben? En waarom?
Robert Harris (o.a. Enigma).
Welk boek ik graag zelf geschreven zou hebben?
Ik durf het bijna niet te zeggen ………… De Da …
Waarom? Omdat de vervlechting van feiten en fictie in De Da Vinci Code heel knap is geconstrueerd en Dan Brown er tegelijkertijd in slaagt om je van cliffhanger naar cliffhanger te blijven sturen. Dat is gewoon jaloersmakend vakwerk en iedereen die dat ontkent baalt er waarschijnlijk van dat hij dat niveau zelf nooit zal halen.

5. Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?
Dat moet nog komen, als Paul Verhoeven aankondigt dat hij De Kennedy Code gaat verfilmen!

6. Wilde je altijd al auteur worden? Wanneer en waarom nam je die beslissing?
Niet van jongs af aan of zo, zoals je wel eens hoort. Maar op een gegeven moment ging het zo kriebelen dat er steeds meer op papier kwam. Via het schrijven van korte verhalen, columns en zo neem je dan op een gegeven moment de stap om aan een boek te beginnen. Nooit spijt van gehad!

7. Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?
Van de lezers! Al zijn recensies natuurlijk belangrijk, het blijven toch meningen van één bepaald persoon. De lezers zijn de uiteindelijke scherprechters. Je hoopt er als thrillerschrijver toch op dat je je lezers een paar uur vertier kunt geven, dat ze zo in een verhaal worden getrokken dat ze de dagelijkse beslommeringen even vergeten. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je als schrijver niet van een slechte recensie baalt!

8. Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal. En waarom?
De plot, tenminste bij spannende boeken meestal wel. Een thriller staat of valt met de plot. Daardoor moet de lezer in de houdgreep worden genomen. Vanzelfsprekend is de uitwerking van de karakters ook van belang, maar in mijn boeken staan die meer ten dienste van de plot dan andersom.

9. Is één van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?
Dat zou ik maar al te graag willen …..

Dat personage is zonder twijfel professor Thomas Shepard uit De Kennedy Code. Het lijkt me geweldig om zo te worden gegrepen door een plotselinge gebeurtenis dat je al het andere om je heen vergeet en er alles voor over hebt om de onderste steen boven te halen. Als die steen dan draait om niets minder dan de ontrafeling van het complot rond de moord op John F. Kennedy, een samenzwering die na meer dan veertig jaar nog steeds niet is opgelost, dan zou ik maar al te graag in de huid van Shepard kruipen …

10. Waar maak jij je op dit moment druk over?
Om de ongebreidelde verstrengeling van overheids- en ondernemingsbelangen in Washington, die langzamerhand groteske vormen aanneemt. Neem vice-president Cheney van de VS. Ooit topman van het bouwconglomeraat Halliburton, hetzelfde bedrijf dat ‘na’ de oorlog in Irak de grootste opdrachten in de wacht sleepte om de infrastructuur, die men eerst vakkundig had vernietigd, weer opnieuw op te bouwen. Waarschijnlijk wordt hij daar niet echt slechter van ……

Het is niet voor niets dat de moord op Kennedy in mijn boek in verband wordt gebracht met de olie-industrie. Zoals het niet voor niets leek dat het enige gebouw dat in Bagdad zo’n beetje ongeschonden bleef, het Ministerie van Olie was …

De geschiedenis lijkt zich te blijven herhalen!


Bibliografie Gé Bosschee:
1999: Bloedgeld
2000: Schuldbrief
2007: De Kennedy Code

De Kennedy Code: Thomas Shepard, hoogleraar Politieke Geschiedenis aan de George Washington University, en Jenna Campbell, journaliste bij The Washington Post, ontvangen gelijktijdig een mailtje met filmbeelden en informatie die wel eens zouden kunnen bewijzen dat de moord op president Kennedy in 1963 door een groep samenzweerders beraamd was. En via de spectaculaire website www.JFKTruthOrDare.com, waarop steeds nieuwe, explosieve informatie verschijnt, komen ze op het spoor van de complotteurs, die allen lid zijn van groeperingen die ook nu nog de politieke touwtjes in handen blijken te hebben.

Via eeuwenoude documenten en gecodeerde boodschappen op het net worden zij langs een keur van historische plaatsen in Washington geleid, van Capitol Hill en het Lincoln Memorial tot aan de Arlington Begraafplaats en het George Washington Masonic National Memorial. Maar al snel blijkt dat ze zich verstrikt hebben in een spinnenweb van intriges en geweld, waaruit geen ontsnappen mogelijk lijkt.

Terwijl Jenna's leven op het spel staat, moet Shepard in een race tegen de klok de code zien te kraken die zal leiden naar de vindplaats van de bewijzen waaruit onomstotelijk zal blijken welke organisatie er achter de moord op Kennedy zat. Lukt hem dat niet, dan zijn beiden ten dode opgeschreven en zal het deksel na meer dan veertig jaar opnieuw op de doofpot worden geschoven...

Website van Gé Bosschee: http://www.jfktruthordare.com/
Website uitgeverij Karakter: http://www.karakteruitgevers.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het nieuwste boek van Gé Bosschee is verkrijgbaar in alle boekhandels en online onder andere bij www.ako.nl

© Foto: Karakter Uitgevers (gebruikt met toestemming)
 
 

Wil je reageren op dit interview?
Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor reacties op dit interview. Of voor een discussie over de boeken van Gé Bosschee. Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 

[30 juni 2007]

 

 

Terug naar boven

Back to top