Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

De Kort & Krachtig interviews zijn eigendom van www.ezzulia.nl en een aantal worden - met toestemming en onder bronvermelding - ook geplaatst in de dinsdag editie van het dagblad SP!TS  en op de website van www.ako.nl

spits

ako

Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


Kort & Krachtig: Charles den Tex

 

Charles den Tex won vorig jaar de Gouden Strop (de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller) met De Macht van Meneer Miller. Morgen (woensdag 20 juni) wordt zijn opvolger bekendgemaakt. De nominaties zijn Roel Janssen (De Tiende Vrouw), Rudy Soetewey (Moord), Esther Verhoef (Close-up) en Peter de Zwaan (Duivelsrug).

Charles den Tex werd geboren in Camberwell, AustraliŽ (1952). Hij studeerde fotografie en film aan de Central London Polytechnic en gaf later Engelse les aan een taleninstituut in Parijs. In 1980 keerde hij terug naar Nederland waar hij zich vestigde als reclametekstschrijver en later als communicatie- en managementadviseur. Op basis van zijn uitgebreide ervaring in het bedrijfsleven heeft hij als auteur een eigen subgenre ontwikkeld: de bedrijfsthriller. Anno 2007 heeft Charles den Tex acht boeken geschreven, waarmee hij twee keer de Gouden Strop wist te winnen.
 

"Het winnen van De Gouden Strop was een enorme verrassing"
 

1. Wat zijn de ingrediŽnten voor een goed boek binnen jouw genre?
Een goed plot (mag best een beetje bizar zijn), goed ontwikkelde karakters (die dragen de plot), een eigen invalshoek (niet te veel de anderen nadoen) en een goede, eigen stijl (niet alles maar gewoon opschrijven, maar nadenken over de taal die je gebruikt).

2. Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?
Naast het schrijven schrijf ik voor opdrachtgevers: bedrijven en instellingen. Maar schrijven en schrijven is twee.

3. Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?
Ongeveer 45 boeken per jaar. Het laatste was The Echo Maker van Richard Powers: FANTASTISCH. Onbegrijpelijk knap. Wat die man allemaal kwijt kan in een goed verhaal, daar kan ik alleen van dromen.

4. Wie is jouw favoriete auteur? En welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben? En waarom?
Douglas Coupland is een favoriete auteur. Een paar van zijn boeken had ik wel geschreven willen hebben. Generation X, Shampoo Planet, Life After God. Omdat hij als geen ander karakters zo tot leven kan brengen dat je in alle absurde en bizarre ontwikkelingen die hij bedenkt met ze meegaat.

5. Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?
Als auteur maak ik niet zoveel vreemde dingen mee. Het mooiste was het winnen van de Gouden Strop vorig jaar, met De Macht van Meneer Miller. Dat was een enorme verrassing. Ik was ervan overtuigd dat de prijs naar Felix Thijssen zou gaan, of anders naar Elvin Post. Daarom was de verrassing zo groot. Opmerkelijk was dat in de eerste paar jaar dat ik meedraaide in het wereldje van de thrillerschrijver, een aantal mensen de hele tijd dacht dat ik Tomas Ross was. Dan kwam er iemand op me af die ik nog nooit had gezien en die begon dan heel geanimeerd een gesprek over iets wat me totaal niets zei. Daar glimlachte ik dan beleefd op en zei 'O ja?' 'Echt waar?' en dat soort dingen, tot het tot de ander doordrong dat ik heel iemand anders was. Dan was het gesprek ook meteen afgelopen. Ik vond het wel geestig. Dat is zeker een jaar of drie doorgegaan.

6. Wilde je altijd al auteur worden? Wanneer en waarom nam je die beslissing?
Ja, eigenlijk al sinds de middelbare school, alleen had ik toen geen idee. Ik ben eigenlijk pas laat op gang gekomen. Eerst heb ik allerlei andere dingen gedaan. Pas toen ik op mijn 48e opeens een onderwerp in mijn hoofd had en daar maanden mee rondliep, bedacht ik dat ik misschien zelf een boek zou kunnen schrijven. Dat heb ik toen gedaan en dat is Dump geworden. Daar ben ik bijna een jaar mee bezig geweest, af en aan, en ik heb het wel zeven keer herschreven voordat Bert Bakker het vier jaar later uitgaf. Maar de beslissing nam ik dus omdat ik wist wat ik wilde schrijven. Na het eerste boek ben ik vrij snel met het tweede begonnen, Claim. En daarna wist ik dat ik niet meer zou ophouden.

7. Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?
Dat is een moeilijk onderscheid. Recensenten zijn ook lezers. Het enige verschil is dat ze hun mening ergens kunnen publiceren. Maar het zijn lezers. De waarde van de mening van de recensent is dat duizenden mensen tegelijk die mening te horen krijgen. Als een lezer een boek slecht vindt (of goed) dan zegt hij of zij dat tegen zijn vrienden en kennissen, maar als een recensent zijn mening in de Volkskrant zet, of in de Telegraaf, dan wordt het meteen in het hele land bekend. Als dat een positieve mening is dan is dat leuk. Maar als het negatief is, dan komt dat wel aan, ja. Maar als individu, is ook de recensent een lezer met een mening.

Echte waarde hecht ik aan de mening van een paar mensen die meelezen als ik aan het schrijven ben, mijn vrouw, mijn redacteur, soms mijn broer. Dat zijn een paar mensen die weten wat schrijven is, die weten hoe ik mijn verhaal kan verbeteren. Maar dat komt natuurlijk ook door het moment waarop zij hun kritiek geven. Ik ben dan nog bezig. Als het boek eenmaal gedrukt in de winkel ligt, dan heb ik er afstand van genomen. Dan leeft het zijn eigen leven en vinden mensen het goed of slecht of iets er tussen in, maar dan is het niet echt meer van mij.

8. Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal. En waarom?
De karakters zijn belangrijker. Je stelt de hele tijd de vraag: wat gaan de karakters doen? Hoe beter die karakters zijn, hoe meer je ze kunt laten doen. Dat is de verhouding. Andersom werkt het veel minder goed: als je de hele tijd maar bizarre en enorme gebeurtenissen schrijft zonder aandacht te besteden aan je karakter, dan krijgt je uiteindelijk een vlak boek. De spanning zit hem voor een belangrijk gedeelte in het feit dat de lezer met je karakter meevoelt.

9. Is ťťn van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?
Nee, er zit nauwelijks iets autobiografisch in mijn boeken. Mijn ervaring in het bedrijfsleven is het enige, maar dat gaat niet over mij. Zelf vind ik Peter Kram (uit Angstval) een mooi personage. Zo'n man die zelf niet zoveel hoeft, eigenlijk met weinig al tevreden is, en die de hele tijd denkt dat hij de zaak nog onder controle kan houden terwijl alles gillend uit de hand loopt.

10. Waar maak jij je op dit moment druk over?
Niet zoveel. Maar op sociaal vlak vind ik de beloning van topmannen absurd, ik vind de horkerigheid van Nederlanders ergerlijk, en ik vind de terugkeer van religie zorgelijk.


Bibliografie Charles den Tex:

1995: Dump
1996: Claim
1998: Code 39
1999: Deal
2002: Schijn van kans (winnaar Gouden Strop 2002)
2003: Stegger
2004: Angstval
2005: De Macht van Meneer Miller (winnaar Gouden Strop 2006)

De Macht van Meneer Miller: Michael Bellicher werkt voor een van de grootste adviesbureaus ter wereld. Alles waar hij van droomt, lijkt binnen handbereik. Tot hij na jaren zijn broer weer ziet. De ontmoeting schokt hem. Michael gaat onderuit. Op zijn werk wordt hem de wacht aangezegd. Om te voorkomen dat hij de volgende dag zijn kantoor niet meer in kan, sluit hij zich op in de kantine. De stomste beslissing van zijn leven. Die nacht is hij getuige van iets wat hij nooit had mogen zien. Vanaf dat moment wordt Michael steeds verder in het nauw gedreven. Tijdens zijn vlucht stuit hij voortdurend op ‘meneer Miller’, een ongrijpbare man die alles over hem lijkt te weten.

Website van Charles den Tex: http://www.charlesdentex.com/
Website Uitgeverij De Geus: http://www.degeus.nl/
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boeken van Charles den Tex zijn verkrijgbaar in alle boekhandels en online onder andere bij www.ako.nl

Foto beschikbaar gesteld door Charles den Tex (gebruikt met toestemming)
 

Wil je reageren op dit interview?
Dat kan op het forum van Ezzulia, waar een apart topic is aangemaakt voor reacties op dit interview. Of voor een discussie over de boeken van Charles den Tex. Kijk hiervoor op ons boekenforum.

 

[19 juni 2007]

 

 

Terug naar boven

Back to top