Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

De Kort & Krachtig interviews zijn eigendom van www.ezzulia.nl en een aantal worden - met toestemming en onder bronvermelding - ook geplaatst in de dinsdag editie van het dagblad SP!TS  en op de website van www.ako.nl

spits

ako

Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


Kort & Krachtig: Suzanne Vermeer

 

PRIMEUR


 

Suzanne Vermeer werd geboren in Nijmegen en verhuisde als kind naar Amsterdam. Zij studeerde Spaans aan de Universiteit van Amsterdam en trok vervolgens naar Barcelona, waar zij nu nog steeds woont en werkzaam is. Zij heeft voor verschillende vrouwenbladen in Nederland geschreven. Suzanne Vermeer is niet haar echte naam. Haar debuut All-Inclusive was de zomerhit van 2006 en is op dit moment in een goedkope herdruk wederom zeer succesvol. Haar tweede thriller, De Vlucht, verscheen vorige week.

Het onderstaande interview met Suzanne Vermeer is het allereerste interview dat zij tot op heden heeft gegeven. En is exclusief gemaakt voor Ezzulia.nl en SPITS.
 

Succes ondanks het ontbreken van seks en buitensporig geweld
 

1. Wat zijn de ingrediënten voor een goed boek binnen jouw genre?
Ik denk dat de lezer zich met de hoofdpersoon moet kunnen identificeren, zodat de lezer de gebeurtenissen in het verhaal min of meer zelf beleeft. Een aansprekende, meeslepende schrijfstijl is vanzelfsprekend een hoofdingrediënt.

2. Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?
Schrijven is niet mijn hoofdberoep. Ernaast heb ik mijn journalistieke bezigheden. Een werksituatie die mij op dit moment prima bevalt.

3. Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?
Per jaar lees ik ongeveer tien boeken. De laatste was Een Onafwendbaar Einde van Elizabeth George. Een dikke pil die zeer de moeite waard was.

4. Wie is jouw favoriete auteur? En welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben? En waarom?
Ik heb een vrij brede en algemene smaak. Nicci French en Elizabeth George zijn favorieten, maar ik kan ook genieten van een keiharde thriller zoals De Stilte van de Hel van Cody McFadyen. De Schaduw van de Wind van Carlos Ruiz Zafón vond ik een geweldig boek. Prachtige beschrijvingen en indrukwekkend taalgebruik.

5. Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?
All-Inclusive was mijn debuut, dus ik ben nog niet zo heel lang schrijver. Wel vond ik de reacties op dit boek opmerkelijk. Het was veelal zwart-wit. In de reacties van sommigen las je de teleurstelling over het ontbreken van seks, grove teksten en buitensporig geweld, terwijl anderen daar juist weer enthousiast over waren. In mijn beleving leende het verhaal van All-Inclusive over het intense verdriet van een moeder die twee kinderen tijdens een vakantie verliest en daarna opzoek gaat naar de waarheid omtrent de oorzaak van hun dood zich niet voor dergelijke scènes.

Mijn nieuwe boek, De Vlucht, is daarentegen stukken ‘harder’. De hoofdpersoon wordt door haar vriend bedrogen, verliest bijna haar baan en komt op Mallorca terecht waar haar vriendin wordt vermoord…

6. Wilde je altijd al auteur worden? Wanneer en waarom nam je die beslissing?
Net als bij duizenden anderen die met het idee rondlopen om een boek te gaan schrijven, schoot het wel eens door mijn hoofd. Ik schreef al jaren verhalen voor mezelf, maar deed daar niets mee. Na veel wikken en wegen ben ik uiteindelijk begonnen. In de avonduren met een glas rode wijn onder handbereik. All-Inclusive was het resultaat.

7. Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?
Aan die van de lezers. Het spontane in de reacties spreekt me aan. Een gevoel dat ik regelmatig mis bij recensenten. Bij sommige krijg ik zelfs het idee dat hun eigen eer in plaats van het gerecenseerde boek op de voorgrond staat.

8. Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal. En waarom?
Een combinatie van die twee elementen moet leiden tot een geslaagd boek.

9. Is één van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?
Nee, alsjeblieft niet, zeg! We hebben het over een moeder die haar tweeling verliest en een stewardess wiens vriendin wordt vermoord en daarna zelf voor haar leven moet vechten. Laat het mij bespaard blijven… Ik heb geen voorkeur voor Chantal uit All-Inclusive of Dagmar uit De Vlucht. Beiden zijn sterke vrouwen die zich uit een diep dal weten te vechten.

10. Waar maak jij je op dit moment druk over?
Me druk maken is misschien een groot woord, maar ik vraag me regelmatig af hoe de lezers op De Vlucht gaan reageren. Dit boek is wat harder met meer spanning en actie dan in het vorige boek. Mijn redacteur is in ieder geval enthousiast, iets wat ik mij in die onzekere momenten maar voor ogen probeer te houden.


Bibliografie Suzanne Vermeer:
2006: All-Inclusive
2007: De Vlucht

De Vlucht: Dagmar Vredeling heeft het prima voor elkaar. Ze werkt met plezier als stewardess en woont al twee jaar samen met haar vriend Ruben. Dat verandert allemaal op slag wanneer ze erachter komt dat Ruben vreemdgaat. En dat verraad is pas het begin. In de daaropvolgende weken verspreidt Ruben allerlei leugens over haar. Vrienden laten haar als een baksteen vallen en haar werkgever ontvangt ernstige klachten van collega's en passagiers.

Dan krijgt Dagmar een schokkend telefoontje uit Mallorca. Haar vriendin Marianne, die daar als reisleidster werkt, is vermoord. Vastberaden om zich niet bij alle tegenslagen in haar leven neer te leggen, neemt Dagmar een besluit. Ze zal de waarheid over de dood van haar vriendin achterhalen en reist af naar het vakantie-eiland. Daar komt ze terecht in een criminele wereld van schone schijn, veel geld en grote belangen?


Website van Auteur: Geen eigen website
Website uitgeverij AW Bruna: http://www.awbruna.nl
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boeken van Suzanne Vermeer zijn verkrijgbaar in alle boekhandels en online onder andere bij www.ako.nl

Foto: © Nadine van den Berg (gebruikt met toestemming)
 

(5 juni 2007)

 

 

 

Terug naar boven

Back to top