Tulpengoud – Eva Völler

Fantasy, SF, Literatuur en thrillers. Iedere vrijdag een nieuwe leestip.


Tulpengoud – Eva Völler

Berichtdoor Rob/Beldaran » vr dec 14, 2018 08:44

Afbeelding

Voor deze week heb ik gekozen voor een historische thriller. Het is een fictief werk maar wel één met onder andere enige historische personages en één met sterke en belangrijke vrouwelijke karakters.

‘Tulpengoud’ – Eva Völler – 2018

Afbeelding

Amsterdam, 1636. De Gouden Eeuw. In de statige herenhuizen langs de grachten hangen talloze kunstwerken. Eén springt er bijzonder in het oog: een kunstwerk van Moeder Natuur zelf: de tulp. En om die te bezitten zijn mensen bereid heel ver te gaan... Pieter van Winkel, de nieuwe leerling van meester-schilder Rembrandt van Rijn, is een buitenbeentje. Zijn grote liefde voor wiskunde en zijn talent om raadsels op te lossen vindt men maar vreemd. Wanneer de prijs van tulpenbollen plotseling de pan uit rijst, komt zijn kennis van wiskundige wetten echter bijzonder goed van pas. Maar dan worden verscheidene tulpenhandelaren dood aangetroffen. Het verband? Alle slachtoffers blijken te zijn geportretteerd door Pieters meester, Rembrandt…

‘Deze man is door niemand meer te helpen,’ zei de arts. Hij richtte zich op en veegde zijn handen af aan zijn zwarte mantel. Onder de toeschouwers die zich rondom het lijk hadden verzameld – een vismarkt in het centrum van Amsterdam – ontstond geroezemoes. ‘Was de vis de oorzaak van zijn dood, dokter Bartelmies?’ vroeg de schout, die naast hem stond. ‘Is hij misschien in een hap gestikt?’ ‘Daar is nader onderzoek voor nodig, al is het niet uitgesloten,’ meldde dokter Bartelmies. ‘Op dit moment staat echter één ding vast, en dat is de exitus.’ ‘Ik versta het zeker niet goed!’ riep een van de omstanders, naar de geur te oordelen een hardwerkende visverkoper. Zijn stem klonk opgewonden. ‘Wat moet dat betekenen dan?’ ‘Exitus,’ zei een jongeman achter hem. ‘Uitgang. In medische zin ook dood. Mannelijk. Vierde declinatie. Exitus, exitūs, exituī…’ De viskoopman draaide zich woedend om. ‘Wou je soms een draai om je oren?’ ‘Nee,’ zei de jongen. ‘Hou dan je klep, ja, anders krijg je een optater.’ ‘Nee toch zeker, meneer,’ zei de oudere heer naast de jongen vriendelijk maar beslist. ‘Hij bedoelt het niet kwaad.’ De viskoopman keerde zich af en keek naar de dode voor zijn kraam. Normaal gesproken zou er om zoiets geen ophef worden gemaakt; tenslotte stierven er elke dag mensen.

Zie ook http://www.evavoeller.de/
De wereld gaat aan vlijt ten onder... daarom ben ik als het even kan inactief met een goed boek of leuke film.
Avatar gebruiker
Rob/Beldaran
De Ziener
{ PROGRESS_TO_NEXT_RANK }
 
Berichten: 7174
Geregistreerd: do aug 28, 2014 19:02
Woonplaats: Rijswijk

Keer terug naar De Leestip van Beldaran

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten