Pagina 1 van 1

Cleopatra – Alberto Angela

BerichtGeplaatst: vr okt 25, 2019 06:34
door Rob/Beldaran
Afbeelding

De voor deze week gekozen non fictie ‘Cleopatra’ is mede door de gebruikte verhalende stijl goed in leefbaar, leest prettig en weet te boeien.

'Cleopatra' – Alberto Angela – 2019

Afbeelding

Ze werd vereerd als koningin en verketterd als hoer. Ze was de machtigste vrouw van haar tijdperk: intelligent, cultureel onderlegd, kundig strateeg. En ze was uit op de val van Rome. Maar wat waren de drijfveren van dé femme fatale van de oudheid? Alberto Angela schetst een levendig beeld van de laatste twintig jaar van Cleopatra’s leven. Ze ontvlucht haar vaderland in de strijd om de Egyptische troon, legt het om haar koninkrijk te redden aan met de machtigste mannen ter wereld – Julius Caesar en Marcus Antonius – en wordt de eerste vrouw die wereldgeschiedenis schrijft. Dit boek neemt je op verhalende wijze mee door het chaotische oude Rome, en via de steegjes van Alexandrië naar de bloederige slagvelden in Egypte. Cleopatra toont de vrouw op haar sterkst.

15 maart 44 v.Chr.

Haar blik is gericht op de verre horizon, alsof ze daar de zoete en beschermende gevoelens en herinneringen hoopt te vinden die haar zo dierbaar zijn. Een zijden omslagdoek die door een windvlaag als een zeil opbolt, omlijst haar gezicht. Hij zou al zijn weggewaaid als ze hem niet met ferme hand had vastgehouden. Het is het enige teken van kracht van het naakte lichaam van deze vrouw, zachtjes neergevlijd in de holte van een gigantische schelp. Het flauwe schijnsel van de dage raad laat haar contouren nauwelijks uitkomen. Dat zou ook onmogelijk zijn: haar schoonheid met haar gewelfde vormen wordt verbeeld in de duizenden steentjes waarmee het mozaïek in het midden van de zaal is ingelegd. Bij dit elegante mozaïek van Venus in een schelp is geleidelijk aan een ruisend geluid van elders te horen. Het is afkomstig van een teer gewaad dat dichterbij komt en over de vloer strijkt. Opeens blijft ze staan en plaatst, met de sierlijkheid van een veertje, een kleine, goed verzorgde voet op de heup van Venus. Ze draalt even bij het mozaïek en loopt dan zachtjes verder de zaal in, vergezeld van het geruis van het gewaad over de vloer. Bij elke stap deint het spierwitte gewaad heen en weer, het volgt de bewegingen van het lichaam als een danser die zijn geliefde tegen zich aandrukt. Deze ritmische beweging komt vanuit de heupen die heel even door het smetteloos witte gewaad heen schemeren, als dolfijnen op het water die opduiken en weer verdwijnen, waarbij ze de lange plooien nauwelijks de tijd gunnen hun elegante regelmaat te hervinden. Het gewaad lijkt te zweven zodra ze in de schemerige gang komt, waar slechts een paar lichtbundels de duisternis verbreken en daarbij het oplichtende gewaad met tussenpozen op de muren met fres co’s projecteren: een streling van licht strijkt langs de schilderingen, als een vederlichte wolk. Ze begeeft zich in de richting van een raam verderop, het tegenlicht doet haar figuur nu wel goed uitkomen. Haar gewaad lijkt op te lossen en te veranderen in een heldere halo om haar lichaam heen. Het is het lichaam van een kleine, jonge vrouw van 25, tenger maar met weelderige vormen. In al haar bewegingen sluimert de onmiskenbare combinatie van harmonie, ronding en elegantie, die een diep gevoel van sensualiteit tot leven brengt. Haar trage tred en de vorm van haar wiegende heupen doen de rest. De charme van deze vrouw is net zo ongrijpbaar als het vleugje parfum dat ze achterlaat. En net als bij een parfum zit haar echte geheim niet zozeer in haar schoonheid, als wel in de wijze waarop ze haar omgeving beroert. Een geheim dat ze op handige wijze geleerd heeft te doseren en te gebruiken, net als haar kennis van geneeskrachtige drankjes en giftige stoffen. Het is Cleopatra.


Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Alberto_Angela