Richard Osman

Alle ruimte om met elkaar te discussiëren over thrillers en detectives.


Richard Osman

Berichtdoor Rob/Beldaran » do jan 28, 2021 17:15

Richard Osman

Afbeelding

Richard Osman is televisieproducent en de presentator van Pointless en andere populaire programma’s op de BBC. De moordclub (op donderdag) is zijn debuut en zal wereldwijd in vertaling verschijnen.

‘De Moordclub (op donderdag)’

Afbeelding

‘Een perfecte mix van een whodunnit met vier hoogbejaarde speurneuzen, en een perfecte mix van Agatha Christie en Hendrik Groen’

In een prettig en rustig bejaardenhuis vormen vier bewoners een onwaarschijnlijk clubje. Een keer per week, op de donderdag, ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken. Als een vastgoedontwikkelaar uit het nabijgelegen stadje wordt vermoord komt "de moordclub' in actie; het is hun eerste grote zaak. Tot hun verbazing lijkt de moord alles te maken te hebben met hun eigen verzorgingshuis. De vier vrienden mogen dan wel behoorlijk op leeftijd zijn, ze hebben allemaal meer dan genoeg levenservaring. Maar zijn ze nog in staat om een moordenaar te vinden voor hij weer toeslaat?

Leesfragment

Spoiler: show
Joyce

Goed, zullen we beginnen met Elizabeth? En kijken waar we dan uitkomen? Ik wist natuurlijk wel wie ze was; iedereen hier kent Elizabeth. Ze heeft een van de appartementen met drie slaapkamers in Larkin Court. Het appartement op de hoek, met een terras. Ook heb ik weleens in een quizteam gezeten met Stephen, die om een aantal redenen Elizabeths derde echtgenoot is. Ik zat tussen de middag te eten, een paar maanden geleden, en waarschijnlijk was het een maandag, want we hadden shepherd’s pie op ons bord. Elizabeth zag wel dat ik aan het eten was, zei ze, maar wilde me iets vragen over steekwonden, kwam dat niet ongelegen? Ik zei: ‘Natuurlijk niet, ga je gang,’ of woorden van die strekking. Ik onthoud niet altijd alles precies, dat zal ik meteen maar vertellen. Dus ze sloeg een bruine map open en ik zag een paar vellen met getypte tekst en de randen van wat oude foto’s leken. Maar ze ging meteen van start. Elizabeth vroeg me om me voor te stellen dat een meisje was neergestoken met een mes. Ik vroeg met wat voor mes ze was neergestoken en Elizabeth zei waarschijnlijk een normaal keukenmes. Gekocht bij John Lewis. Dat zei ze niet, maar dat was wat ik me voorstelde. Toen vroeg ze me te bedenken dat het meisje een keer of vier vlak onder het borstbeen was gestoken. Erin – eruit, erin – eruit, erg smerig, maar zonder een slagader door te snijden. Ze vertelde het allemaal heel zachtjes, want er zaten mensen te eten, en ze kent wel grenzen.
Dus daar zat ik me steekwonden voor te stellen, en Elizabeth vroeg in hoeveel tijd het meisje zou doodbloeden. Ik bedenk me trouwens net dat ik had moeten vermelden dat ik jarenlang verpleegster ben geweest, anders begrijpt u dit allemaal niet. Elizabeth zou dat wel ergens te weten zijn gekomen, want Elizabeth weet alles. Afijn, daarom vroeg ze het mij. U zult u wel afgevraagd hebben waar ik het over had. Ik krijg het wel onder de knie hoor, schrijven, dat beloof ik.
De wereld gaat aan vlijt ten onder... daarom ben ik als het even kan inactief met een goed boek of leuke film.
Avatar gebruiker
Rob/Beldaran
De Ziener
{ PROGRESS_TO_NEXT_RANK }
 
Berichten: 7102
Geregistreerd: do aug 28, 2014 19:02
Woonplaats: Rijswijk

Re: Richard Osman

Berichtdoor Rob/Beldaran » do jan 28, 2021 17:22

'De Moordclub (op donderdag)' is een klasse debuut, de hoofdstukken worden afwisselend in de 1e en 3e persoon verteld, met vaart en ondanks de misdadige karakter van het verhaal met de nodige lichte humor :4:
De wereld gaat aan vlijt ten onder... daarom ben ik als het even kan inactief met een goed boek of leuke film.
Avatar gebruiker
Rob/Beldaran
De Ziener
{ PROGRESS_TO_NEXT_RANK }
 
Berichten: 7102
Geregistreerd: do aug 28, 2014 19:02
Woonplaats: Rijswijk


Keer terug naar Thrillers: Discussies

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron