The Rabbit Proof Fence - Doris Pilkington

Alle ruimte om met elkaar te discussiëren over non-fictie boeken.


The Rabbit Proof Fence - Doris Pilkington

Berichtdoor Lejah » za okt 30, 2010 13:36

The Rabbit Proof fence; De Vlucht naar huis
auteur: Doris Pilkington

Een ontroerend verhaal dat - helaas - echt gebeurd is. De gebeurtenis speelt zich af in de jaren dertig van de 20e eeuw in Australië, een periode waarin veel Aboriginal kinderen met geweld ontrukt werden aan hun families om te worden ondergebracht bij blanken die hen moesten opvoeden volgens de regels van de blanke samenleving. De manier waarop deze aboriginal kinderen werden behandeld was ontstellend en behoort tot een van de duisterste geheimen van de geschiedenis van Australië.

Afbeelding


NBD|Biblion recensie
Waargebeurd verhaal van drie aboriginalzusjes die na hun ontsnapping uit een opvoedingskamp ruim 2000 kilometer te voet door het Australische binnenland trekken, terug naar huis. Dit ongelooflijke verhaal is opgetekend door de dochter van een van deze, inmiddels bejaarde, vrouwen. Voorafgaand aan dit avontuur beschrijft ze hoe aboriginals steeds meer land en cultuur moesten afstaan aan de blanke kolonialisten, tot aan hun kinderen toe. In 1931 besloot de regering namelijk om kinderen van gemengd bloed bij hun ouders weg te halen en in opvoedingskampen te plaatsen. Intrigerende stof, maar het boek is wat vlak. Zwart en blank worden tegenover elkaar gezet als goed en slecht, vooral waar het emoties betreft is het taalgebruik clichematig en de tocht is fragmentarisch en anekdotisch beschreven. Sfeerbeschrijving of enig inzicht in de psyche van de kinderen wordt niet gegeven. Waarschijnlijk wilde Pilkington zo dicht mogelijk bij de herinneringen van haar moeder en tante blijven (het derde meisje is overleden). Een goed boek vraagt echter meer. Paperback; normale druk. Op het omslag een scene uit de verfilming door Phillip Noyce in 2002. De titel slaat op het anti-konijnenhek dat Australie van noord tot zuid doorsnijdt.

(Biblion recensie, Karin van Hoof)
Avatar gebruiker
Lejah
Kleine Bij
{ PROGRESS_TO_NEXT_RANK }
 
Berichten: 1781
Geregistreerd: do apr 01, 2010 17:42

Berichtdoor Lejah » za okt 30, 2010 13:39

Wat een schokkend en triest verhaal!
Niet te geloven dat een een beschaafde natie als Australie toch helemaal niet zo beschaafd was en zulke dingen deed! Echt onvoorstelbaar.
We weten natuurlijk wel dat meer landen zo konden zijn tegen hun oorspronkelijke bewoners, maar dat het allemaal zo erg was... Bovendien krijgt dit verhaal natuurlijk een heel menselijke kant en zie en beleef je de pijn en frustratie.
Prachtig verhaal, maar diep triest.

Ik ben het dus niet met de Biblion-recensie eens; het verhaal leest vlot. Soms is de inhoud van een verhaal belangrijker dan de manier waarop er met taal gespeeld wordt. Is de boodschap duidelijk en goed en stoort het niet dat het met zgn cliche's gebracht wordt. Een goed gebruitk cliche hoeft niet slecht te zijn.

Het verhaal is opgetekend door Doris Pilkington, een kleindochter van Daisy, een van de zusjes uit het verhaal.
Avatar gebruiker
Lejah
Kleine Bij
{ PROGRESS_TO_NEXT_RANK }
 
Berichten: 1781
Geregistreerd: do apr 01, 2010 17:42


Keer terug naar Non-Fictie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast