Leestip: Krokodil is jarig

Boeken voor de jeugd (en soms ook voor ouderen)


Leestip: Krokodil is jarig

Berichtdoor Linda » wo sep 21, 2005 22:33

Afbeelding

Krokodil is jarig

Op de ochtend van zijn verjaardag wordt Krokodil wakker en vindt een rode draad. De draad voert hem door bossen en over bergen en brengt hem uiteindelijk bij een tafel vol feestelijke lekkernijen. Platvoetje, Woeste Willem, Beer en Egel en nog vele andere Schuberthelden hebben een spetterend verjaardagsfeest voor hun geschubde vriend georganiseerd. De grootste verrassing moet echter nog komen en zit aan het eind van het touw geknoopt: een reusachtig ei waaruit een andere krokodil komt gekropen. Aan het eind van dit verhaal bevindt zich een foto van het echtpaar Schubert en een ge?llustreerde korte samenvatting van hun 25-jarig tekenaarschap. Ook is er een overzicht van 16 door hen ge?llustreerde boekjes.

Het echtpaar Schubert ontvluchtte 30 jaar geleden Oost-Duitsland en publiceerde precies 25 jaar geleden hun eerste prentenboek bij Lemniscaat: 'Er ligt een krokodil onder mijn bed'. Sindsdien volgde het ene boek op het andere, altijd even mooi en zinvol. Enkele bekende prentenboeken van het schrijverspaar zijn: ?Monkie?, ?Platvoetje?, ?Woeste Willem?. Ter gelegenheid van het 25-jarig schrijversjubileum ?schreven? en tekenden Ingrid en Dieter Schubert het boekje; ?Krokodil is jarig?. In het prentenboekje komen alle figuren uit de andere prentenboeken van het echtpaar Schubert aan bod.

?Krokodil is jarig? is een verhaal zonder woorden (behalve op het einde) en zal veel kleuters en volwassenen uren kijkplezier geven. De tekeningen zijn vriendelijk, vrolijk en mooi gekleurd (waterverf) en op veel platen valt een boel te ontdekken. En dat alles voor een prijs van slechts 4,95 euro!

Afbeelding

ISBN: 905637673X
Uitgeverij: Lemniscaat
Prijs: ? 4,95
Leeftijd: vanaf 3 ? 4 jaar.


Ander boekje over Krokodil
?Er ligt een krokodil onder mijn bed!?

O, wat eng: een krokodil onder je bed!
Maar deze krokodil is niet eng, integendeel: hij is heel aardig.

Peggie krijgt de schrik van haar leven, als ze een krokodil onder haar bed ontdekt. Gelukkig is het een lolbeest en geen engerd. Hij kreeg de opdracht duizend kinderen van hun angst af te helpen en nu mag hij terugkeren naar Krokodillenland. In dit prentenboek wordt het voorwerp van angst niet ontkend, maar dit verandert in iets prettigs. Het verhaal zit vol verrassingen en blijft boeien. De sfeervolle illustraties passen uitstekend bij de tamelijk uitgebreide tekst. De stijl is verzorgd en het lettertype is mooi en duidelijk. Een aanwinst voor bange en niet-bange lezertjes vanaf 4 ? 5 jaar. De schutbladen zijn gevuld met veel krokodillen.

Afbeelding

ISBN: 9056377078
Uitgeverij: Lemniscaat
Prijs: ? 12,95


Tekeningen
Een tekening uit het boekje ?Krokodil is jarig?.

Afbeelding


Ingrid en Dieter Schubert
Ingrid Schubert volgde een opleiding kunstschilderben en studeerde Italiaans en kunstgeschiedenis aan de universiteit. Dieter Schubert volgde een handelsopleiding en studeerde didactiek en geografie. In 1977 kreeg het echtpaar een beurs voor de Rietveld Academie in Amsterdam. Ze gingen daar ook wonen. Op de Academie kregen ze steeds meer belangstelling voor het illustreren van kinderboeken. Al tijdens hun studie maakten ze hun eerste prentenboeken. Ze hebben twee dochters en wonen nog steeds in Amsterdam. Ingrid en Dieter Schubert werken meestal samen aan hun boeken en illustraties; heel zelden werken ze alleen. In hun prentenboeken komen veel enge wezens voor: krokodillen, heksen, draken en allerlei monsters. Meestal blijkt al heel gauw dat ze eigenlijk heel aardig zijn. Daardoor zorgen ze dat de hoofdpersonen hun angst kunnen overwinnen. De hoofdpersonen komen ook vaak in een fantasiewereld terecht. In hun eerste prentenboeken waren vaak kleuters de hoofdpersoon, later gingen ze ook boeken maken met dieren in de hoofdrol; over Beer en Egel maakten ze al drie boeken. In hun eerste prentenboek gebruikten ze alleen kleurpotlood, later gebruikten ze vooral waterverf.

Afbeelding

Afbeelding

Veel plezier met Krokodil!
Avatar gebruiker
Linda
Dochter van het Woud
 
Berichten: 8068
Geregistreerd: zo dec 18, 2005 13:57

Berichtdoor Larissa » do sep 22, 2005 15:20

Leuke tekeningen in dit boekje!!
Avatar gebruiker
Larissa
De Reiziger
{ PROGRESS_TO_NEXT_RANK }
 
Berichten: 524
Geregistreerd: zo dec 18, 2005 13:57

Berichtdoor Linda » ma sep 26, 2005 22:14

Ja, inderdaad. Al hun kinderboeken hebben van die mooie tekeningen :D
Avatar gebruiker
Linda
Dochter van het Woud
 
Berichten: 8068
Geregistreerd: zo dec 18, 2005 13:57

Berichtdoor Dvlies » di feb 09, 2010 00:05

Echt leuke plaatjes je moet het boek uploaden, bv op http://ebook.eigenoverzicht.nl/ (gratis)
Dvlies
De Bezoeker
{ PROGRESS_TO_NEXT_RANK }
 
Berichten: 1
Geregistreerd: di feb 09, 2010 00:00
Woonplaats: Nederland


Keer terug naar Jeugdboeken: Discussies en Informatie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten