Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Columns


 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Het e-book

Door Marelle Boersma

Het e-book wordt steeds populairder. Eerst hoorde ik mensen zuchten: ‘maar dat papier ruikt zo lekker’. Nu kan niemand er meer onderuit: e-books rukken op. Maar ik verzet me nog, ik ruik namelijk altijd aan een boek. Vooral als ik het 1e exemplaar van een boek van mezelf in handen krijg. Die ruikt namelijk nog net een stukje lekkerder.

De opmars van de digitale wereld in boekenland heeft wel een schaduwzijde. Steeds meer boekhandels sluiten hun deuren. Failliet. Lege schappen waar eerst een mooie voorraad boeken stond; de geur van drukinkt en vers papier verdwijnt in het stof. Het heeft niet alleen met de opkomst van de e-books te maken. De consument is druk of lui en bestelt zijn boeken steeds vaker via internet. Bol.com loopt als een tierelier. Slimme boekhandelaren spelen daarop in. Ik krijg regelmatig mailtjes van o.a. Selexyz, of ik een link wil plaatsen, zodat mijn boeken direct via de site besteld kunnen worden. En dat doe ik… Winkels moeten dus creatief aan de bak. Klanten binden via de sociale media. En die gratis bezorging is natuurlijk top.

De echte boekhandel blijft voor mij een speciale plek. Ik kan me niet voorstellen dat de boekwinkels massaal zullen verdwijnen. Ik kijk een boek graag even in, snuffel er letterlijk en figuurlijk aan, en lees altijd een scène ergens halverwege. Een boek moet je voelen. Die digitale wereld is toch maar kil. Nee, ik blijf de mooie goed gesorteerde boekwinkel trouw.

Maar het e-book is niet te stoppen in zijn opmars. Zeker in de vakantie is het een uitkomst om kilo’s boeken in één klein apparaatje te proppen. De e-reader is dus handig. Toch blijven de uitgevers papieren boeken uitbrengen. Gelukkig wel. Ik wil straks mijn nieuwe boek weer in een papieren versie vasthouden. Want hoe moet het anders met de overhandiging van het 1e exemplaar?

 


Maandag 11 juli 2011.

Marelle Boersma is auteur van de thrillers Nephila's Netwerk (2005), Stil Water (2006), Complex (2007) en Schaduwspelen (2008). In 2010 verscheen haar vijfde thriller, De Babymakelaar, bij uitgeverij Verbum. Dit najaar moet haar nieuwe boek in de winkels liggen: Vals alarm.

 


Heb je een mening over deze column?

Op het forum van Ezzulia is een topic over deze column van Marelle Boersma. Geef daar je mening of discussieer met andere bezoekers van Ezzulia.

Kijk hier voor het speciale topic.
 


Meer columns van Marelle Boersma? Kijk hier

Nog meer columns? Kijk dan hier.

 

 

 

Terug naar boven

Terug naar boven