Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Columns


 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Levensecht

Door Marelle Boersma

 

Een van de leuke dingen van schrijven is dat je alles zelf mag bedenken. Neem nou personages. Wie houdt er niet van mensen observeren? Het is heerlijk om er dan een paar opvallende karaktereigenschappen bij te fantaseren, zodat hij ook bij de lezer blijft hangen.
Personages dragen het verhaal en moeten natuurlijk wel levensecht overkomen. Toch zijn al mijn personages fictief. Nou ja, bijna allemaal.
Ik moet bekennen dat ik één keer ongevraagd een man uit mijn omgeving heb gebruikt. Hij was echt perfect voor mijn verhaal. Tijdens het schrijven nam de twijfel toe. Niet iedereen wil in een thriller terechtkomen.
‘Moet ik geen toestemming vragen?’ pols ik al voor de zoveelste keer bij mijn lat-maatje. ‘Welnee, maak je niet druk. Die leest geen boeken.’
Dat klopt precies met het personage.
Nu het verhaal gepubliceerd is, moet ik bij elke ontmoeting aan mijn boek denken. Soms betrap ik me erop dat ik controleer of hij wel reageert als mijn personage. Ik kan u melden dat het genieten is als hij weer aan de verwachtingen voldoet.
Het lijkt allemaal nogal onschuldig totdat ik hem in de tuin zie zitten. Met een boek! Er klopt iets niet.
Hij kijkt op en groet me. ‘Hallo, je ziet er goed uit.’
Ik durf hem natuurlijk niet tegen te spreken.
‘Met jou ook alles goed?’ antwoord ik dus met een wedervraag.
‘Jaja, beetje last van mijn pootje. Ik ben maar met lezen begonnen. Ik moet toch wat.’
Ik mompel iets als ‘lastig nou’ en probeer een glimp van de cover op te vangen.
‘Maar meiske, ik word knettergek van dat stilzitten. En dat lezen is niets voor mij,’ vervolgt hij. ‘Die papieren mensen zijn allemaal zo saai als de witte bangmaker van de buurvrouw. Er gaat niets boven het echte vlees en bloed.’ Een vette lach volgt.
Ik loop opgelucht verder. De gevreesde ontdekking is uitgebleven. Voortaan gebruik ik alleen fictieve personages. Zijn karaktertrekken zijn misschien wel perfect, maar hij is me een beetje te levensecht.

 


Vrijdag 24 juli 2009.

Marelle Boersma is auteur van de thrillers Nephila's Netwerk (2005), Stil Water (2006), Complex (2007) en Schaduwspelen (2008). Op dit moment werkt ze aan haar vijfde boek.
 


Heb je een mening over deze column?

Op het forum van Ezzulia is een topic over deze column van Marelle Boersma. Geef daar je mening of discussieer met andere bezoekers van Ezzulia.

Kijk hier voor het speciale topic.

 

Meer columns van Marelle Boersma? Kijk hier

Nog meer columns? Kijk dan hier.

 

 

 

Terug naar boven

Terug naar boven