Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Columns


 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Extraatje

Door Marelle Boersma


Sinterklaas heeft nog maar net zijn paard de sporen gegeven of het volgende familiefeest kondigt zich aan: Kerst. De bomen worden versierd en de lampjes aangestoken. Sommige mensen maken er zelfs een sport van om hun huis en tuin in het licht te zetten om de donkere dagen van december ver buiten de poort te houden. Prachtig allemaal. Het straalt warmte uit en daar gaat het toch om met Kerst. Maar met de financiŽle crisis die deze maanden over de wereld heerst, is het voor sommigen ook wel een moeilijke tijd. De warme rode Kerstkleur wil je liever niet op je giro zien.
Toch slaan mensen massaal cadeaus in. Ook de boekhandels worden massaal bezocht. Iets te lezen voor onder de boom, een prima wens. In deze periode lijkt iedereen het afnemende saldo op zijn girorekening te negeren. Nu genieten, straks de broekriem dan maar wat strakker aantrekken. Als dat nog kan, na al die overvloedige maaltijden. Geld moet rollen, dat is goed voor de economie. Dat wel.
Maar december is niet voor iedereen een dure maand. Veel winkeliers draaien in deze maand een fantastische omzet. Restaurants zitten vol met mensen die willen genieten van overvloedige maaltijden. En ook theatershows, bioscopen, circussen en kerstmarkten trekken veel publiek. Wat weinig mensen weten is dat ook auteurs in de decembermaand een extraatje ontvangen. Niet alleen omdat hun boeken in die tijd beter verkocht worden, maar ook omdat er een zeer prettige envelop in de brievenbus valt. De leenvergoedingen van de bibliotheken worden in deze decembermaand uitgekeerd. Een leuk extraatje dat mijn wangen rood en mijn giro blauw kleurt. Zeker als ik zie hoeveel mensen mijn boeken hebben geleend in het afgelopen leesjaar.
Ik sleur mijn maatje die middag mee de stad in. Koop voor mijn zoon een iets duurder verjaarscadeau dan anders, voor mijn kleine nichtje een prachtig natuurboek en ook voor mezelf een praktisch cadeau. Die laatste wens heb ik al een tijdje uitgesteld, maar ik vind dat ik het nu ‘verdiend’ heb. Helemaal tevreden schuiven we in een cafeetje aan de leestafel, bestellen een drankje en lezen de laatste nieuwtjes over de kredietcrisis. De beurzen blijven onstuimig op en vooral neer gaan. Ik kijk echter tevreden naar mijn tassen met aankopen bij mijn voeten. Mijn geld laat ik deze maand lekker rollen. Op die manier draag ik mijn steentje bij aan de economie. Ik bedenk dat ik dit extraatje heb te danken aan al mijn lezers. En eigenlijk geeft vooral die bevestiging van hun steun en aandacht voor mijn boeken een heel warm Kerstgevoel.

 


Maandag 22 december 2008.

Marelle Boersma is auteur van de thrillers Nephila's Netwerk (2005), Stil Water (2006), Complex (2007) en Schaduwspelen (2008). Op dit moment werkt ze aan haar vijfde thriller.

 


 

Heb je een mening over deze column?

Op het forum van Ezzulia is een topic over deze column van Marelle Boersma. Geef daar je mening of discussieer met andere bezoekers van Ezzulia.

Kijk hier voor het speciale topic.

 

Meer columns? Kijk dan hier.

 

 

 

Terug naar boven

Terug naar boven