Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Columns
   

 

 

 

 

 


 

  

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

  

 

 

 

 

The Golden Touch

Door M.P.O. Books


Midas, de koning van Phrygië spreekt tot mijn verbeelding. Hij was de koning die de sater Silenus redde, waarna de wijngod Dionysus hem de kracht verleende om alles wat hij aanraakte in goud te veranderen. Koning Midas komt in mijn gedachten bovendrijven als ik denk aan Chris Herschdorfer, directeur van Anthos.

Had je vroeger in de Nederlandse misdaadliteratuur alleen Baantjer en dan een hele tijd niets, sinds enkele jaren is dat helemaal veranderd. Saskia Noort, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt hebben de thrillermarkt veroverd. Zij voeren de verkooplijsten aan en komen alledrie uit de Anthos-stal. Nog maar vijf jaar geleden peinsde het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs nog hoe het toch kwam dat de thrillerschrijvers van de lage landen niet doorbraken. René Appel, bijvoorbeeld, dook zelden op in de Bestseller 60 - dé hitparade van de boekenwereld. Toch kreeg hij al jaren lovende recensies en sleepte twee Gouden Stroppen in de wacht.

Als een moderne Midas hebben Herschdorfer en de zijnen de thrillerwereld veranderd. Het is nu allemaal goud wat er blinkt. Anthos, de uitgever die eerst successen vierde met het schrijversduo Nicci French, ging in Nederlandse auteurs investeren. Daar steken andere uitgeverijen mager bij af. Bruna en Karakter doen weliswaar dappere pogingen. Maar neem Luitingh-Sijthoff. Daar werden miljoenen verdiend met Dan Brown. Hun tak met Nederlandse misdaadauteurs kwijnt al jaren weg. Alleen Felix Thijssen komt nog aan de bak. Hoewel hij in 2006 nog de Diamanten Kogel in de wacht sleepte, moet hij genoegen nemen met magere verkopen. Zijn nieuwe boek heb ik nog niet in de Bestseller 60 zien opduiken. Doodzonde!

Dit lot leek René Appel ook beschoren. Tot the golden touch van Herschdorfer. Inmiddels heeft zijn nieuwe boek 'Schone handen' maandenlang onafgebroken in de Bestseller 60 gestaan. Alweer een hitsucces uit de Anthos-stal! Ik kan er alleen maar bewondering voor hebben. Appel is bovendien het levende bewijs dat zulke successen niet alleen weggelegd zijn voor de blonde Saskia's, Esthers en Simones van deze wereld. Een opluchting voor al die mannelijke collega's die tandenknarsend toekeken hoe alleen de dames het speelveld veroverden. Nooit eerder was de Nederlandse misdaadliteratuur zo opwindend als nu! Ik kan niet wachten te zien wie in Appels kielzog volgt.

Natuurlijk zou ik dat als schrijver ook graag willen. Sinds enige tijd ben ik op zoek naar een uitgever. Iemand die bereid is te investeren. Maak ik kans bij Anthos? Eerlijk gezegd ben ik bang van niet. Anthos richt zich op de psychologische thriller en boeken met literaire pretenties, terwijl ik een eenvoudige detectiveschrijver ben. Daarom spreekt de koning van Phrygië vooralsnog alleen tot mijn verbeelding. Oh, Midas, raak mij aan!

  


Zondag 17 februari 2008.

Marco Books (1972) is freelance journalist en auteur. Hij debuteerde in 2004 met de door Vrij Nederland met drie sterren bekroonde thriller Bij Verstek Veroordeeld. Hierin introduceerde hij rechercheur Bram Petersen van het politiedistrict Heuvelrug, die ook in de twee daaropvolgende boeken van Books de hoofdrol mocht vervullen. Na een artistieke onenigheid verliet de auteur in 2006 uitgeverij Ellessy.
 

Heb je een mening over deze column?
Op het forum van Ezzulia is een topic over deze column van M.P.O. Books. Geef daar je mening of discussieer met andere bezoekers van Ezzulia.

Kijk hier voor het speciale topic.
 

Meer columns? Kijk dan hier.

 

 

 

Terug naar boven

Terug naar boven