Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Columns


 

 

 

 


 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Gekken

Door Charles den Tex

 

Vanochtend ging de telefoon. Dat gebeurt wel vaker en dan is het mijn moeder of een kennis of een klant of iemand anders, maar het is altijd een mens. Het is altijd iemand die bedacht heeft dat hij (of zij) mij wilde bellen. Zelfs als het een call center is waar tientallen mensen met lijsten namen en nummers voor zich zitten, dan is daar nog één iemand die mijn naam voor zich krijgt en denkt: “Volgende. Den Tex. Daar gaan we.”
Zo iemand wordt dan door mij binnen een minuut afgepoeierd, maar het blijft een mens die ik misschien kortaf, maar wel beleefd te woord sta. Ook al zijn we niet altijd gediend van telefonische verkoop, we proberen allemaal op de een of andere manier ons brood te verdienen en er is geen reden elkaar op voorhand voor rotte peer uit te maken. Soms heb je van die dagen dat je dat wel zou willen, maar dat ligt dan aan jezelf.
Goed.
De telefoon ging en ik nam op, stelde me voor en wachtte op de mens aan de andere kant van de lijn.
Die was er niet. ‘Blijft u aan de lijn’, zei een ingeblikte vrouwenstem. Een bandje. Of waarschijnlijk een digitale opname.
Ik hoorde een klik en een andere vrouwenstem begon een verkooppraatje over een ongelooflijke aanbieding die ik absoluut niet mocht missen. Protesten van mijn kant dat ik niet geïnteresseerd was, hielpen niets, want de opname luisterde niet. Ze kwekte gewoon door. Als ik een paar minuten de tijd had, zou ze me precies uitleggen welk voordeel er voor mij te behalen viel. Het zat namelijk zo dat…
Ik verbrak de verbinding en staarde naar de telefoon in mijn hand. Ik was gechoqueerd. Ik was gebeld door een automaat. Een bel-automaat waar een lijst nummers in was gestopt. Die bel-automaat verbond me met een verkoopautomaat. Onmiddellijk kreeg ik visioenen van de wereld na een alles verwoestende oorlog met neutronenbommen en ander efficiënt wapentuig. Nergens meer een levend wezen te bekken, maar veilig ingebouwd in satellieten van waar uit ze vierentwintig uur per dag nummers konden kiezen belden bel-automaten bellen naar automatische beantwoorders en voicemails waar verkoopautomaten hun boodschappen op inspraken.
‘Toets een één als u een bestelling wilt plaatsen. Toets een twee als u meer informatie wilt ontvangen. Toets een drie als u dit bericht nog een keer wilt horen. Toets een negenmiljard-achthonderdeenentwintigmiljoen-driehonderdachtenzestigduizend-tweehonderdelf als u een medewerker wilt spreken … Al onze medewerkers zijn in gesprek … De wachttijd bedraagt ongeveer driemiljoen jaar…
Tuut … tuut … tuut.
Ik was gebeld door een automaat. Niet door iemand die met een eerlijk baantje iets verdiende, maar door een zinloze aanwezigheid, door een digitaal verzinsel, door iets wat mijn klandizie helemaal niet nodig had.
Zinloos.
Wie verzint zoiets? Kan die worden vervolgd? Opgesloten? Het land worden uitgezet? Gevierendeeld? Denkt iemand echt dat een ander naar dat praatje zal luisteren? Erop in zal gaan? Denkt iemand dat? Echt? Wie zijn die gekken?
Dit is het resultaat van de vooruitgang: telefonische spam. Dat krijgen we ervan als we altijd overal voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Als we voor elf euro naar Barcelona willen vliegen. Als we acht verschillende telecomaanbieders willen die allemaal hetzelfde doen. Dit is 100% geautomatiseerde marktwerking in mijn huiskamer. Het is onze eigen schuld. Het wachten is op een telefoonspamfilter dat ik à raison van 1 euro per maand kan huren. En dan maar hopen dat mijn moeder er nog doorkomt.

 


Zaterdag 22 september 2007.

Charles den Tex won in 2006 de Gouden Strop voor De macht van Meneer Miller. Vier jaar daarvoor won hij deze prijs ook al met Schijn van kans. Den Tex (1952) was van 1999 tot 2004 voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. In april 2008 gaat zijn nieuwe boek Cel verschijnen, een vervolg op De Macht van Meneer Miller.

 

Heb je een mening over deze column?
Op het forum van Ezzulia is een topic over deze column van Charles den Tex. Geef daar je mening of discussieer met andere bezoekers van Ezzulia.

Kijk hier voor het speciale topic.
 

Meer columns? Kijk dan hier.

 

 

 

Terug naar boven

Terug naar boven