Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Columns

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Verleiding

Door Marelle Boersma


De Tour de France is verreden. Alle dopingcontroles zijn achter de rug. En de laatste positieve berichten ijlen nog na. Nog een renner die blijkt een verboden middel te hebben gebruikt. De komkommertijd is lekker opgeschud door een Tour die de schoonste in de geschiedenis had moeten worden. Had moeten worden, want het ontslag van Rasmussen was het grootste schandaal ooit. En het vreemdste is wel dat juist hij geen doping heeft gebruikt. Tenminste, dat zegt hij. Hij is in ieder geval niet betrapt. Toch is hij zijn gele trui (en zijn baan) kwijt geraakt, omdat hij loog over zijn verblijfplaats. 

En zo is zijn wielercarriŤre beŽindigd. Alles heeft hij opzij gezet om te kunnen presteren. En winnen van de Tour zou een kroon zijn geweest op al die trainingen. Stampend door de plenzende regen in de Dolomieten, of zwetend in de Mexicaanse hitte. Wat maakt het uit? Hij moest trainen om mee te kunnen doen aan de droom van elke wielrenner: de Tour de France. En thuiskomen met de gele trui was het ultieme doel. Hij had alleen even moeten zeggen waar hij was. Dat zijn de regels van het spel. Sport moet eerlijk blijven. 

Nu krijgt hij de hele wereldpers over zich heen. Een verrader. Een leugenaar. Wedden dat hij doping heeft gebruikt! Alleen al het feit dat hij gelogen heeft over zijn verblijfplaats maakt hem verdacht. En verdacht is schuldig. In de sport geldt de omgekeerde bewijslast. Je bent schuldig tot je kunt bewijzen dat je onschuldig bent. Is dat eerlijk? 

Doping is gewoon synoniem aan verleiding. En dat kent iedereen. Kun jij de verleiding weerstaan om een koekje bij de koffie te nemen, terwijl je afgesproken had te gaan lijnen? Ach, eentje maar. Dat maakt toch niet uit? De verleiding om de auto te pakken als het regent? Morgen ga je wel weer op de fiets. Ja ja. Wil je nog een wijntje? Nou, eentje nog. Het is wel erg gezellig. Wie kent deze verleidingen niet? En wie kan zeggen dat hij daar nooit aan toegegeven heeft? Niemand toch? Totaal geen probleem. 

De Tour is verreden. En dankzij de vele schandalen heb ik genoten. Inspiratie ten top. Want met de binnenkomst in Parijs is mijn nieuwe boek af. Toeval? Niet helemaal. Het is een boek over de verleidingen in het leven, met speciale aandacht voor de topsport. Hoe ver ga je om je ultieme droom te verwezenlijken.

Ik ga het vanavond vieren met een extra wijntje. En die nootjes zien er ook wel verleidelijk uit. Ach, ik hoef niet bang te zijn voor controles. Ik vertel lekker toch niet waar ik ben.

 


Vrijdag 10 augustus 2007.

Marelle Boersma is auteur van de onlangs verschenen thriller Complex, over misstanden in de wereld van de cosmetische chirurgie. 

 

Heb je een mening over deze column?
Op het forum van Ezzulia is een topic over de columns van Marelle Boersma. Geef daar je mening of discussieer met andere bezoekers van Ezzulia.

Kijk hier voor het speciale topic.

 

Meer columns? Kijk dan hier.

 

 

 

Terug naar boven

Terug naar boven