Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Columns 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

  

 

 

 

 

De VN Thrillergids

Door Simone van der Vlugt


Vandaag heb ik de VN Thrillergids in de boekhandel gehaald. Ik weet eigenlijk niet waarom want in voorgaande jaren heb ik me behoorlijk zitten ergeren aan die bijlage. Vooral de recensies van de journalisten van de Vrij Nederland zat ik met stijgende verbazing te lezen. De een vond zichzelf nog grappiger dan de ander in zijn poging zoveel mogelijk boeken belachelijk te maken en af te serveren. Je zou zeggen dat n of twee sterren, op een schaal van n op vijf, aan de lage kant is, maar nee. En ster staat voor 'kan er best mee door' en twee sterren is nog altijd 'heel aardig'. Donkere wolken pakken zich pas samen als het boek helemaal geen ster krijgt.

Ook in de thrillergids van dit jaar trek ik nu en dan niet-begrijpend mijn wenkbrauwen op. En ster staat er bij het boek van collega X (ik zal geen namen noemen maar het is een schrijversduo). Dat betekent dat het boek 'er best mee door kan'. Maar dat blijkt niet echt uit de snerpend venijnige recensie die eronder staat.

Ik verbaas me over meer zaken. Vanochtend heb ik in "Goedemorgen Nederland" gekeken naar de nominaties van de Gouden Strop, de prijs voor de beste thriller van het afgelopen jaar. De genomineerden waren Esther Verhoef, Rudy Soetewey, Roel Janssen en Peter de Zwaan. Alleen laatstgenoemde kreeg in de VN Thrillergids twee sterren toebedeeld, de andere genomineerden voor deze prestigieuze prijs moesten het doen met n sterretje.

Er wordt me vaak gevraagd hoe ik omga met slechte recensies. Het antwoord is dat je die vanzelf leert te relativeren.

Overigens krijgt Het Laatste Offer twee sterren en een milde recensie. Ik mag niet mopperen dit jaar. Maar Met inmiddels 100.000 verkochte exemplaren op de teller laat ik dat wel uit mijn hoofd. Het Laatste Offer doet het meer dan heel aardig, maar ik verklaar me solidair met mijn collega’s die toch minstens een recensie met enig respect mogen verwachten.

Maar ik kan u de VN Thrillergids van dit jaar evengoed wel aanraden. Er staan leuke interviews en artikelen in. Wat dat betreft kan hij er best mee door.
 


Woensdag 30 mei 2007.

Simone van der Vlugt is succesvol auteur van literaire thrillers en van een groot aantal jeugdboeken. Van haar thrillers De Renie, Schaduwzuster en Het Laatste Offer zijn inmiddels al meer dan 400.000 exemplaren verkocht.

 

Heb je een mening over deze column?
Op het forum van Ezzulia is een topic over de columns van Simone van der Vlugt. Geef daar je mening of discuseer met andere bezoekers van Ezzulia.

Kijk hier voor het speciale topic.

 

Meer columns? Kijk dan hier.

 

 

Terug naar boven

Terug naar boven