Skip to: site menu | section menu | main content

 

 
Currently viewing: www.ezzulia.nl » Aanbevelingen

 


 

 

Ernst Jan Rozendaal
HIER 20 jaar Blřf

In het voorjaar van 1992 besluit Peter Slager een Nederlandstalige band op te richten naar voorbeeld van The Scene. Hij vraagt muzikanten met wie hij eerder in Zeeuwse bandjes heeft samengespeeld: drummer Henk Tjoonk en zanger/gitarist Paskal Jakobsen. Na een paar maanden wordt de band gecompleteerd door toetsenist Bas Kennis.

De aanvankelijk sterk door De Dijk en The Scene beďnvloedde Nederlands­talige popliedjes vallen goed in Zeeland. De groep bouwt een reputatie op in de provincie, maar landelijk wil het niet lukken. Dat gebeurt pas als drummer Henk Tjoonk wordt vervangen door Chris Götte, en Frank van der Meijden de nieuwe manager wordt. De groep breekt door met ‘Liefs uit Londen’ en is vanaf 1998 niet weg te denken uit de Nederlandse popscene.

De band manifesteert zich internationaal met de nummer 1-single ‘Holiday in Spain’ (met Counting Crows) en het album Umoja, waarvan elk nummer in een ander land is opgenomen met plaatselijke artiesten. Die laatste suc­cessen worden geboekt met drummer Norman Bonink, omdat Chris Götte in 2001 verongelukt. Die gebeurtenis is een scharnierpunt in de carričre van Blřf en leidt tot een artistiek hoogtepunt in hun oeuvre: het album Blauwe Ruis.

De biografie HIER belicht de carričre van de band Blřf vanuit een persoon­lijk perspectief van de bandleden en de mensen om hen heen. De insteek is journalistiek en onafhankelijk. Het boek vertelt het verhaal van de Nederlandstalige band die alle uithoeken van de wereld heeft bezocht. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de schaduwkant van het succes, de weerslag van de carričre op de teksten, de veranderingen in de popwereld als gevolg van internet en het downloaden van muziek en de relatie met buitenlandse popgroepen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HIER 20 jaar Blřf
Auteur: Ernst Jan Rozendaal
Uitgeverij Carrera
ISBN: 978 90 488 1312 4
Gebonden
Prijs: € 24,90
Verschenen: april 2012

Het startpunt voor onze aanbevelingen: klik hier

         

 

 


Heb jij een mening over dit boek of deze auteur?

Op het forum van Ezzulia hebben wij een speciaal topic waar je terecht kan met je mening over de boeken van Ernst Jan Rozendaal. 

Kijk hier voor het speciale topic op het Ezzulia forum.

 

 

 

Terug naar boven

 

 

Terug naar boven