Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

De Kort & Krachtig interviews zijn eigendom van www.ezzulia.nl en een aantal worden - met toestemming en onder bronvermelding - ook geplaatst in de dinsdag editie van het dagblad SP!TS  en op de website van www.ako.nl

spits

ako

Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


Kort & Krachtig: Lynn Flewelling

Lynn Flewelling werd als Lynn Beaulieu op 20 oktober 1958 geboren in Presque Isle, diep in de bossen van North Maine. Ze studeerde aan de Universiteit van Maine en behaalde haar diploma's in Engels en Geschiedenis. In 1981 trouwde ze met Douglas Flewelling en besloot ze onder andere literatuur en Oudgrieks te gaan studeren. In 1995 begon ze met schrijven en een jaar later verscheen haar debuutroman Luck in the Shadows, het eerste deel van de fantasy trilogie The Nightrunner. Het bleek een controversiŽle serie, vanwege de aanwezigheid van homofiele helden, maar de reacties van zowel critici als lezers waren zeer lovend. Flewelling bevestigde haar talent door na haar eerste trilogie ook een tweede serie boeken te schrijven, welke in Nederland onder de titel Boeken van de Tamir wederom zeer succesvol bleken te zijn.
 

"Ik heb hoofdpersonen nodig waar ik van kan houden of die ik kan haten"
 

1. Wat zijn de ingrediŽnten voor een goed boek binnen jouw genre?
Het is een samenspel van plot, karakters en een mooie, innemende schrijfstijl. Voor mij zijn deze elementen de poten onder mijn stoel. Ik heb ze allemaal nodig om een solide verhaal neer te zetten dat mijn eigen interesse prikkelt. Sommige auteurs zijn goed in het verzinnen van de plot maar komen op de andere twee fronten tekort. Ik vind het zelf een drama om een boek te lezen dat alleen gebaseerd is op een goed idee, maar verder te wensen overlaat. Ik heb hoofdpersonen nodig waar ik van kan houden of die ik kan haten. Als ik een boek dichtklap dan wil ik dat doen met een tevreden gevoel.

2. Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?
Sinds het verschijnen van mijn boek Luck in the Shadows in 1996 heb ik me zo goed als fulltime op het schrijven gestort. Ik geef ook nog wel eens workshops en doe soms wat freelance schrijf- en redigeer klusjes. Maar, alleen als dat het schrijven van mijn boeken niet in de weg staat.

3. Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?
Ik doe veel onderzoek voor mijn eigen boeken naar enigszins duistere onderwerpen. Ik ben inmiddels behoorlijk thuis in de wereld van de kruiden, vergif, middeleeuwse geneeskunde en gevechtskunst.
Lezen voor mijn plezier? Veel minder dan ik zou willen. Ik heb gemerkt dat hoe meer ik schrijf, hoe minder van mijn hersencellen enthousiast worden bij het idee dat ze moeten lezen. Ik ben geestelijk uitgeput aan het einde van een werkdag en ik val steeds vaker in slaap voor de tv met mijn breiwerkje op schoot. Maar gelukkig komt het ook nog voor dat ik word gegrepen door een goed boek. Met name in het weekend en tijdens lange vluchten verslind ik ze nog steeds. Nog niet zo lang geleden las ik de weerwolfboeken Moon Called en Blood bound van Patricia Briggs. Eigenlijk niet helemaal mijn ding, maar Patty is zo’n fantastische schrijfster. Haar karakters springen bijna uit het boek, zo levensecht zijn ze. Zij heeft de balans tussen plot, karakters en schrijfstijl helemaal te pakken.

Eerlijk gezegd lees ik meestal geen fantasyboeken omdat ik al de hele dag met mijn neus in die wereld vertoef. Ik ben gek op historische romans, horror- en avonturenverhalen, mysteries en waargebeurde verhalen. De laatste vijftien jaar ben ik me ook gaan verdiepen in het boeddhisme. Ik heb al heel wat boeken over dit onderwerp gelezen. Onlangs las ik met plezier What Makes You Not A Buddhist van Dzongzar Jamyang Kyentse. Hij schrijft heel humoristisch en met groot inzicht.

4. Wie is jouw favoriete auteur? En welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben? En waarom?
Poeh, dat is een moeilijke vraag. Ik lees heel veel in verschillende genres. Het is dan ook bijna onmogelijk om een absolute favoriet aan te wijzen, laat staan een boek te noemen dat ik zelf geschreven zou willen hebben. Zelfs auteurs die ik mateloos bewonder, schrijven wel eens boeken waar ik niks aan vind. Maar vooruit, toch een paar namen die me echt geraakt en beÔnvloed hebben: Alles van Ray Bradbury, Arthur C. Clarke en Ursula K. LeGuin. Natuurlijk Lord of the Rings van Tolkien, het werk van C.S Lewis, het boek Fata Morgana van William Kotzwinkle. Different Seasons, The Stand en Salem’s Lot van Stephen King, de Sherlock Holmes verhalen van sir Arthur Conan Doyle en tot slot de meeste boeken van William Faulkner.

5. Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?
Leuk en tegelijkertijd bizar zijn de vele reacties die ik krijg van lezers. Ze vertellen me dat ik hun leven heb beÔnvloed met mijn boeken. Ik probeer alleen maar een goed verhaal te vertellen en het is heel gek om te horen hoe diep ik mensen soms raak. Ze schrijven me bijvoorbeeld dat ze door mijn boeken even konden ontsnappen aan een moeilijke periode in hun leven. Jonge homofiele mannen bedanken me vaak voor het verzinnen en tot leven brengen van heldhaftige karakters als Seregil en Alec in de Nightrunner boeken. Naar aanleiding van De TamŪr trilogie kreeg ik weer meer mailtjes van jonge vrouwen die worstelden met hun seksuele geaardheid en veel steun vonden bij het karakter van Tobin/TamŪr. Het is enerzijds te gek om dit soort reacties te krijgen, maar ik word er ook wel een beetje verlegen van. Zoals ik al zei doe ik niets anders dan verhaaltjes uit mijn duim zuigen.

De meest vreemde reactie die ik ooit kreeg was een handgeschreven brief van maar liefst zes kantjes waarin een man me ervan beschuldigde dat mijn homofiele helden een bom legden onder het Amerikaanse gezinsleven. De man schreef vanuit de staatsgevangenis van Florida.

6. Wilde je altijd al auteur worden? Wanneer en waarom nam je die beslissing?
Als kind was ik kampioen dagdromen en speelde ik veel ‘stel nou dat…’ spelletjes met mezelf. Toen ik in de zesde klas zat, liet een jonge leraar me kennis maken met creatief schrijven. Rond diezelfde tijd las ik The Illustrated Man van Ray Bradbury en daarna Something Wicked This Way Comes. Dat gaf uiteindelijk de doorslag, ik wilde ook boeken schrijven. Helaas groeide ik op in een klein plattelandsdorpje en auteur worden was niet iets dat in het plaatje paste. Pas jaren later ontdekte ik dat schrijven toch echt een verslaving was waar ik nooit meer van af zou komen. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: ‘Blijkbaar is dit de weg die ik moet volgen.’

7. Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?
De reacties van lezers komen veel harder aan. Gelukkig heb ik wat betreft positieve recensies weinig te klagen.

8. Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal. En waarom?
Met mijn schrijverspet op vind ik ze allebei even belangrijk. In het verhaal moet iets gebeuren en dat iets moet gebeuren met een karakter. Ik vind het creŽren van de karakters wel het leukste om te doen. Als ik zelf een boek lees voor mijn plezier, dan vind ik de hoofdpersonen overigens belangrijker.

9. Is ťťn van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?
Er zitten splintertjes van mij in veel van mijn karakters. Seregil heeft bijvoorbeeld mijn gevoel voor humor en Alec vertegenwoordigt mijn naÔeve, zachte kant. Ik heb wel eens te horen gekregen dat ik op de wijze tovenaar Nysander lijk, een verrassend mooi compliment. Maar de hoofdpersoon die het meeste op mij lijkt is Tobin/Tamir uit de Tamir trilogie. Ik heb bij het creŽren van haar karakter geput uit mijn persoonlijke ervaringen, hoewel ik er natuurlijk ook veel bij heb verzonnen.

10. Waar lig jij 's nachts wakker van?
Te veel koffie! Okee, nu even serieus. Ik maak me erg druk over mijn beide zoons die aan de andere kant van het land studeren. In het grotere geheel grijpt de onmenselijkheid en wreedheid van oorlog en genocide me heel erg aan.
 

Bibliografie Lynn Flewelling:
The Nightrunner Trilogie:
1996: Luck in the Shadows
1997: Stalking Darkness
1999: Traitor's Moon

Boeken van de Tamir:
2004 Verborgen Prinses (2002, The Bone Doll's Twin)
2004: Prins van Strijd (2003, Hidden Warrior)
2006: Koninklijk Orakel (2006, The Oracle's Queen)

Koninklijk Orakel: De verwarde Tobin moet behoedzaam een weg vinden in een wereld vol oorlog, huurmoordenaars en geheime politieke agenda's - maar bovendien moet ze in het reine komen met haar nieuwe identiteit en haar geheime lotsbestemming.

Website van Lynn Flewelling: http://www.sff.net/people/Lynn.Flewelling/
Website uitgeverij: http://www.mynx.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boeken van Lynn Flewelling zijn verkrijgbaar in alle boekhandels en online onder andere bij www.ako.nl

 

(25 mei 2007)

 

Terug naar boven

Back to top