Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

De Kort & Krachtig interviews zijn eigendom van www.ezzulia.nl en een aantal worden - met toestemming en onder bronvermelding - ook geplaatst in de dinsdag editie van het dagblad SP!TS  en op de website van www.ako.nl

 

 

Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


Kort & Krachtig: Jude Fisher

jude fisher

Jude Fisher is een pseudoniem van Jane Johnson. Zij is hoofdredacteur van Voyager, de fantasy- en sf-imprint van HarperCollins UK. Ook heeft ze zich jarenlang beziggehouden met het uitgeven van de werken van J.R.R. Tolkien. Ze werd geboren in Cornwall, kreeg onderwijs op de Liskeard Grammar School en studeerde Engels aan Goldsmith's College, onderdeel van de Universiteit van Londen, waar ze zich - geÔnspireerd door Tolkien - specialiseerde in Angelsaksisch en Oud-Noors. Hierna behaalde ze een diploma als docent Engels en Drama en gaf ze een jaar lang les in het laatstgenoemde vak aan het North London College. Maar na een aantal sollicitaties kreeg Jane een baan als secretaresse George Allen & Unwin Publishers, de uitgever van het werk van Tolkien. Binnen een half jaar was ze daar opgeklommen tot redacteur en trok ze John Howe en Alan Lee aan als illustratoren voor Tolkiens werken. In 1995 zette ze de Voyager-imprint op; op het gebied van fantasy en sf is deze uitgeverij nu marktleider in Groot-BrittanniŽ, AustraliŽ en Nieuw-Zeeland.

Als Jude Fisher is ze de auteur van de officiŽle Visual Companions van Peter Jacksons filmtrilogie The Lord of the Rings. Onder hetzelfde pseudoniem verscheen in 2002 haar eerste solo-roman, De Ontketening, het begin van de fantasy-trilogie Het Goud der Dwazen.

"Als ik op pad ga heb ik altijd een boek bij me"
 

1. Wat zijn de ingrediŽnten voor een goed boek binnen jouw genre?
Een goed fantasy boek bevat dezelfde ingrediŽnten als elk goed boek in welk genre dan ook: een stevige verteltrant, een meeslepende plot en pakkende, memorabele karakters.

2. Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?
Schrijven is mijn grootste inkomstenbron op dit moment. Ik schrijf fantasy onder het pseudoniem Jude Fisher. Onder mijn eigen naam, Jane Johnson, schrijf ik ook nog fictie voor kinderen en volwassenen. Meer daarover op mijn websites www.janejohnson.eu en www.janejohnsonbooks.com. Maar ik ben ook nog steeds parttime uitgeefdirecteur fictie bij HarperCollins. Op afstand dan wel te verstaan want ik zit bijna het hele jaar in Marokko.

3. Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?
Als ik op pad ga heb ik altijd een boek bij me. Ik voel me zo verloren zonder boek. Ik schat dat ik meer dan honderd boeken per jaar lees. Sommige voor mijn werk, maar de meeste echt ter ontspanning. Sinds ik uitstekende schrijvers als George RR Martin, Robin Hobb en Michael Marshall uitgeef, is de scheidslijn tussen werk en plezier behoorlijk vervaagd. Het laatste boek dat ik las was Moordduiding van Jed Rubenfeld. Ik heb er best van genoten, maar het was een beetje voorspelbaar en een tikkeltje over-hyped.

4. Wie is jouw favoriete auteur? En welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben? En waarom?
Dat is een moeilijke vraag. Ik zou natuurlijk mijn old time favorite The Lord of the Rings kunnen zeggen. Maar als ik het geschreven had geschreven dan zou het een totaal ander boek zijn geworden met de titel The Lady of the Rings. Of zoiets…

5. Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?
Voor mijn nieuwe boek (Crossed Bones) ging ik researchen in Marokko en kwam daar pardoes de man van mijn leven tegen (kijk op www.judefisher.com en klik op ‘News’ voor het hele verhaal).

6. Wilde je altijd al auteur worden? Wanneer en waarom nam je die beslissing?
Ik schreef al verhalen toen ik zes jaar was. Ik kreeg altijd op mijn kop omdat ik mijn klasgenoten de stuipen op het lijf joeg met mijn enge verhalen. Ik heb er niet bewust voor gekozen om schrijver te worden, het overkwam me gewoon. Mijn eerst boek (The wild road) schreef ik met M John Harrison onder het pseudoniem Gabriel King. We hebben het geschreven nadat we uit elkaar zijn gegaan. Het begon denk ik meer als een verkapte poging om met elkaar in contact te blijven dan dat het een serieuze poging was om een boek te schrijven. Dat laatste werd steeds belangrijker toen het verhaal ons in zijn greep kreeg en het echt iets begon te worden. Dat was tien jaar geleden en sinds die tijd ben ik altijd blijven schrijven. Het vult mijn leven.

7. Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?
De lezers zijn het belangrijkste. Ik hecht veel waarde aan hun mening sinds ik heb ervaren dat ze er niet op uit zijn om je te kwetsen. De kritieken van recensenten boeien me minder. Het is heel belangrijk om als schrijver bij jezelf te blijven en je niet te laten meeslepen en onderuithalen door de mening van mensen die er verstand van denken te hebben.

8. Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal. En waarom?
Altijd de karakters: zij dragen het verhaal, geven het kleur en zetten het naar hun hand. Zonder sterke hoofdpersonen sta je met lege handen, ze geven het verhaal een gezicht en bestaansrecht.

9. Is ťťn van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?
Ik denk dat de meeste auteurs wel met me eens zijn dat in elk karakter een stukje van jezelf zit, dat geldt ook voor de onaardige types (misschien nog wel meer!). Maar zoals mijn lezers waarschijnlijk al wel vermoeden, Katla lijkt waarschijnlijk het meeste op mij. Ze is eigenzinnig, koppig, irritant en neemt geen blad voor de mond. Of zal ik zeggen dat ze op mijn persoontje van 15 jaar geleden leek, voordat ik een paar belangrijke levenslessen had geleerd. Ik was trouwens ook sneller en fitter!

10. Waar maak jij je op dit moment druk over?
Mijn poes? Ze is een heel luidruchtig en dwingend wezen dat er van overtuigd is dat ze kan praten. Ze vindt mij extreem dom omdat ik haar gewauwel niet begrijp. Daarbij weegt ze ongeveer zoveel als ťťn van Jupiters manen, dus als ze op bed springt valt dat niet te negeren…
 

Bibliografie Jude Fisher:
Het Goud der Dwazen:
2002: Sorcery Rising (De Ontketening, 2002)
2003: Wild Magic (Wilde Magie, 2003)
2005: Rose Of The World (Roos van de Wereld, 2006)

Wegwijzer tot Midden-Aarde:
2001: The Fellowship of the Ring Visual Companion (De Reisgenoten, 2001)
2002: The Two Towers Visual Companion (Twee Torens, 2002)
2003: The Return of the King Visual Companion (De Terugkeer van de Koning, 2003)
2004: De Complete Wegwijzer tot Midden Aarde

Kinderboeken onder de naam Jane Johnson:
2005: The Secret Country
2006: The Shadow World

Samen met M. John Harrison onder het pseudoniem Gabriel King:
1997: The Wild Road (De Wilde Wegen, 1998)
1998: The Golden Cat (De Gouden Kat, 1999)
2000: The Knot Garden
2001: Nonesuch

Website van Jude Fisher: http://www.judefisher.com/
Website uitgeverij Luitingh: http://www.dromen-demonen.nl/ 

covers

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top

Terug naar boven