Skip to: site menu | section menu | main content

 

Je bent nu op: www.ezzulia.nl » Kort & Krachtig

 

 

 

 

Interviews

Op Ezzulia staan veel interviews en iedere week komen daar weer nieuwe bij.
Kijk hier voor het overzicht van Kort & Krachtig en hier voor de grotere interviews.


Kort & Krachtig: Simone van der Vlugt

simone van der vlugt

 

Op 15 december 1966 werd Simone van der Vlugt - Watertor in Hoorn (Noord Holland) geboren. Tijdens haar studie Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding in Amsterdam kwam ze in aanraking met jeugd-literatuur. Zodra ze haar diploma had behaald, schreef ze haar eerste historisch jeugd-boek. In 1995 verscheen het onder de titel De amulet bij uitgeverij Lemniscaat. Het was het begin van een lange reeks historische jeugdboeken waar ze verschillende prijzen mee won en die ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Denemarken verschenen. In 2004 waagde Simone van der Vlugt zich onder de hoede van uitgeverij Ambo|Anthos aan haar eerste thriller voor volwassenen, De ReŁnie. Het succes was zo overweldigend dat er inmiddels nog twee literaire thrillers van haar hand zijn verschenen, Schaduwzuster en Het Laatste Offer. De laatste kwam begin dit jaar meteen binnen in de top tien van de Bestseller 60 en inmiddels zijn er ruim 70.000 exemplaren verkocht. Hiermee behoort Simone van der Vlugt samen met Saskia Noort tot de best verkopende misdaadauteurs van Nederland.

Ook privť gaat het goed met de auteur. Simone van der Vlugt is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Alkmaar.
 

"Ik heb nooit anders gedaan dan schrijven"

 

1. Wat zijn de ingrediŽnten voor een goed boek binnen jouw genre?
Een thriller moet natuurlijk in de eerste plaats spannend zijn, maar wat spannend is, is heel persoonlijk. Je kunt een letterlijke spanning creŽren of een meer onderhuidse spanning. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de hoofdpersonen geen pionnen zijn die over een schaakbord vooruit worden geschoven, maar dat ze mensen zijn van vlees en bloed. Dat zorgt voor een grotere betrokkenheid en verhoogt dus de spanning.

2. Is schrijven je hoofdberoep of doe je daarnaast nog iets anders?
Sinds ik in 1995 ben begonnen met schrijven van jeugdboeken is schrijven mijn hoofdberoep. Maar ik heb het schrijven altijd afgewisseld met het geven van heel veel lezingen.

3. Hoeveel boeken lees je zelf (ongeveer) per jaar? Wat was de laatste en wat vond je daarvan?
Ik lees ongeveer twee boeken per week in alle genres. Het laatste boek dat ik gelezen heb was De jongen in de gestreepte pyjama van John Boyne. Het is lang geleden dat ik tranen in mijn ogen kreeg bij het lezen van een boek. Op dit moment lees ik een thriller van Joy Fielding.

4. Wie is jouw favoriete auteur? En welk boek zou je zelf graag geschreven willen hebben? En waarom?
Nicci French koop ik blind. Het is een open deur, maar ik blijf hun boeken heel erg goed vinden. Maar ook van een auteur als Ken Follett koop ik alles. Misschien had ik De Da Vinci Code wel willen schrijven. Niet om het enorme succes, maar omdat ik van dat genre houd. Vandaar ook Het Laatste Offer.

5. Wat is het mooiste, vreemdste of meest opmerkelijke dat je als auteur hebt meegemaakt?
Het mooiste, vreemdste en opmerkelijke is dat mijn jeugddroom om schrijfster te worden is uitgekomen en dat het me zoveel succes heeft gebracht.

6. Wilde je altijd al auteur worden? Wanneer en waarom nam je die beslissing?
Ja, vanaf het moment dat ik kon schrijven schreef ik boekjes die ik met plakband bond. Op mijn dertiende stuurde ik voor het eerst iets naar een uitgever en dat ben ik blijven doen tot ik in 1995 gepubliceerd werd. Ik kan met niet herinneren dat het een beslissing was die ik nam, ik heb nooit anders gedaan dan schrijven.

7. Aan welke kritiek hecht je meer waarde: van je lezers of van recensenten?
Ik hecht helemaal geen waarde aan kritiek. Ik schrijf de boeken die ik zelf graag zou lezen en dat is mijn enige criterium. Maar als het boek geschreven is wil ik natuurlijk wel graag gelezen worden en niet alleen door recensenten. Dus je zou kunnen zeggen dat ik de mening van mijn lezers het belangrijkst vind.

8. Wat is belangrijker: de plot van een boek of de karakters in een verhaal. En waarom?
Het is allebei belangrijk maar de karakters in het verhaal vind ik toch net even belangrijker. Je kunt een geweldig plot bedacht hebben maar als de karakters niet tot leven komen dan haalt de lezer de eindstreep niet.

9. Is ťťn van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch? Welk personage spreekt je het meeste aan?
In feite ben ik iedere hoofdpersoon zelf. Ik put altijd uit mijn eigen emoties en ervaringen, maar wat autobiografisch is, is niet altijd even duidelijk voor de lezer. In De reŁnie heb ik veel autobiografische elementen gestopt maar die heb ik zo sterk uitvergroot dat het daarmee weer fictie werd. Toch blijft Sabine het personage waar ik me het meest bij betrokken voel.

10. Waar maak jij je op dit moment druk over?
Dat ik een zere nek en overbelaste schouders heb waardoor ik niet op vol vermogen aan mijn nieuwe thriller kan werken, en waardoor ik de antwoorden op dit interview over de mail lig te dicteren aan mijn man.

© Foto van Simone van der Vlugt door Merlijn Doomernik   (gebruikt met toestemming).
 

Bibliografie Simone van der Vlugt:
Jeugdboeken:
1995 De amulet
1996 Bloedgeld
1999 De guillotine
1999 Noodlanding in het oerwoud
1999 Mijn zusje wordt vermist
1999 Potverdrie Sophie!
2000 Zwarte sneeuw
2000 Verdwaald onder de grond
2001 Hester de witte heks
2001 Bastiaan komt eraan
2001 Jehanne
2002 Schijndood
2003 De slavenring
2004 Victorie!
2005 De bastaard van Brussel

Volwassenen:
2004 De reŁnie
2005 Schaduwzuster
2006 Het bosgraf (Literair juweeltje)
2007 Het laatste offer
 

covers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boeken van Simone van der Vlugt zijn verkrijgbaar in alle boekhandels en online onder andere bij www.ako.nl

 

 

 

Back to top

Terug naar boven